Ponesrečen finalni nastop Timija Zajca Slovence stal petega mesta

Slovenska skakalna četverica je uvodno ekipno tekmo sezone svetovnega pokala končala na sedmem mestu.
Fotografija: Kamil Stoch in preostali trije Poljaki so navdušili domače navijače. FOTO: Alik Keplicz/AP
Odpri galerijo
Kamil Stoch in preostali trije Poljaki so navdušili domače navijače. FOTO: Alik Keplicz/AP

Visla – Slovenska skakalna četverica (Bor Pavlovčič, Tomaž Naglič, Anže Lanišek in Timi Zajc) bi morala na uvodni ekipni preizkušnji sezone svetovnega pokala v poljski Visli le še potrditi peto mesto, ki se ji je nasmihalo, a ga je njen zadnji predstavnik v finalni seriji, 18-letni Timi Zajc, junak poletne sezone, krepko polomil. Za zgolj pol metra je preskočil stometrsko znamko, s čimer je moral predse spustiti Švicarja in Rusa, Slovenijo pa je pahnil na skromno sedmo mesto.


Norvežan diskvalificiran


In to kljub temu, da v finalu sploh ni nastopila zmagovalka pokala narodov iz minule sezone Norveška, ki je zaradi diskvalifikacije odličnega letalca Roberta Johanssona (neusrezen dres) obtičala na zgolj desetem mestu. V slovensko bero 842,5 točke je največ – 226,1 točke – prispeval Lanišek s poskusoma, dolgima 113 in 119 metrov, s kakršnima pa na jutrišnji posamični preizkušnji (z začetkom ob 15. uri) ne bi mogel poseči med najboljše. Glavni trener Gorazd Bertoncelj ni bil pretirano zadovoljen.

Timi Zajc ga je v finalu polomil. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Timi Zajc ga je v finalu polomil. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Nesproščeni, agresivni, zakrčeni


»Pravi in sproščeni smo bili morda zgolj v poskusni seriji, v kateri je bil Timi tretji, Anže in Bor pa solidna. Na tekmi je bilo zelo slabo, fantje so bili nesproščeni, agresivni, preveč zakrčeni med letom. V takšnih razmerah je potem zelo težko pričakovati dolge skoke. Naloga strokovnega vodstva je tekmovalce sprostiti do jutri. Pogovorili se bomo, slabe skoke bo treba odmisliti, pričakovanja postaviti na stran, se osredotočiti na tehniko in čim bolj uživati na tekmi,« je ocenil Bertoncelj.

Anže Lanišek je bil najprepričljivejši med Slovenci. FOTO: Alik Keplicz/AP
Anže Lanišek je bil najprepričljivejši med Slovenci. FOTO: Alik Keplicz/AP


Manjka še veliko


»Prav vesel glede na prikazane skoke ne morem biti, manjka mi še zelo veliko. Opravil sem povprečne poskuse, podobno kot na treningu, a očitno je to enostavno premalo,« je komentiral Zajc, Lanišek pa: »Nismo bili pravi. Žal se ni izšlo, da bi posegli po višjih mestih, toda treba je pozitivno gledati naprej. Vemo, da znamo skakati, kar moramo pokazati še s čim bolj sproščenimi nastopi na tekmi.« Na jutrišnji posamični tekmi bo ob današnji četverici tekmoval še Anže Semenič.
 

Preberite še:

Komentarji: