Prevc bo prekinil bolniško odsotnost, prihodnji teden na skakalnico?

Peter Prevc je v pogovoru za STA razkril, da se bo po pol leta bolniške odsotnosti počasi vrnil na skakalnico.
Fotografija: Peter Prevc ima za sabo težko obdobje, saj se je vseskozi ukvarjal s preglavicami z gležnjem. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Peter Prevc ima za sabo težko obdobje, saj se je vseskozi ukvarjal s preglavicami z gležnjem. FOTO: Blažž Samec/Delo

Peter Prevc, lastnik velikega kristalnega globusa in dveh olimpijskih kolajn, ima za sabo dvotedensko rehabilitacijo v Čateških toplicah. Dvanajst ur na dan je bil pod nadzorom strokovnega osebja. "Lahko sem postopoma doziral treninge in preizkušal različne stvari, spremljalo me je več fizioterapevtov, povsem so se mi posvetili. Zdaj tudi že delam imitacije smučarskih skokov in trenerji pravijo, da niti ni tako slabo, kot so pričakovali, in da grem lahko, če bo vse v redu, prihodnji teden že na skakalnico. Potem bomo pa videli, kaj bo," je dejal Prevc, ki se v letošnjem pripravljalnem obdobju za poolimpijsko sezono sooča predvsem z zdravstvenimi izzivi.



Končno mu je odleglo. Po koncu sezone je šel pod nož, operirali so mu gleženj, pozneje se je izkazalo, da bo treba še drugič na operacijsko mizo. "Vse skupaj traja že skoraj pol leta, upam, da se zdaj to zaključuje," se nadeja 26-letnik, ki je končno stopil tudi v skakalne čevlje, za katere pravi, da ne pomni, da bi bili tako tesni. Dva meseca je bil namreč bolj kot ne le v copatih.


Še brez polnih obremenitev


Polne obremenitve gleženj še ni občutil. "Manjkajo mi še poskoki čez visoke ovire, da jih preskočim povezano. Več višjih ovir zaporedoma. Ostalo pa sem že vse preizkusil in ni nobenih težav. V bistvu sem bil kar zadovoljen. Ko sem preizkusil novo vajo in mi je uspela, sem naslednji dan z zanimanjem čakal, ali bodo posledice, pa jih k sreči ni bilo. Res pa je, da podzavestno nočeš na polno obremeniti poškodovanega gležnja, ko kam doskočiš, ne stopiš tako sigurno na gleženj in težo prelagaš na drugo nogo. Ampak očitno je z razlogom tako. Pri vajah, ki sem jih nekajkrat že opravil uspešno, sem pa že precej suveren in pri teh ni zadržkov," je pojasnil Prevc.

Letošnje poletje jima je z izbranko Mino polepšal prvorojenec Ludvik. FOTO: ROman Šipić/Delo
Letošnje poletje jima je z izbranko Mino polepšal prvorojenec Ludvik. FOTO: ROman Šipić/Delo


Na kateri skakalnici bi najraje skakal prvič po polletnem premoru? "Najraje bi šel skakat v Beljak na 60-metrsko, ker ima najlepše izpeljano doskočišče, pristaneš v velik breg, ni nobenega zabijanja. Ne vem pa še, kdo od trenerjev bo šel z mano. Do zdaj sta zame skrbela Urban Komac in Urban Jarc v navezi z zdravnikom. Pred drugo operacijo sem bil še pri Alenu Liliću, ki me je pregledal, predvsem pa je bila naveza zdravnik–fizioterapevt–trener. Zdaj je Gorazd Bertoncelj tisti, ki piše programe, Matevž Šparovec pa me vodi na treningu, ker so drugi na tekmah. Za prve skoke mi je pravzaprav vseeno, kdo bo ob meni, tisti, ki bo imel čas. Namen teh skokov je, da pridobim samozaupanje in popravim morebitne velike napake," je odgovoril.
 

Idealen scenarij? Zmaga v Wisli!


Prevc si želi, da bi lahko nastopil na uvodni tekmi sezone za svetovni pokal, ki ga bo Wisla gostila čez poldrugi mesec. "Idealen scenarij? Zmaga v Wisli!" se je nasmehnil zmagovalec 22 tekem za svetovni pokal. A zaveda se svojega položaja in kako pomembna bo tokrat potrpežljivost. "Dokler ne bom vsaj tri tedne na skakalnicah, da vsaj malo vidim, kje sem, kje so rezerve, če sploh so rezerve, ne morem ničesar zares reči. Morda bom skakal za svetovni pokal, morda za celinski, morda pa za slovenski," je naštel različice najstarejši od bratov Prevc, ki se je v letošnjem poletju razveselil prvorojenca Ludvika.

V očetovski vlogi uživa. "Star je štiri mesece, imamo se super, a opažam, da nimam nič več časa zase. Rojstvo sina mi je odprlo novo dimenzijo, prej sem lahko gledal le nase, zdaj imam bitje, ki je zdaj še povsem odvisno od mene. Se pa zdaj gotovo še raje vračam domov," je sklenil misli v pogovoru za STA.

Olimpijsko sezono je končal na 15. mestu v svetovnem pokalu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Olimpijsko sezono je končal na 15. mestu v svetovnem pokalu. FOTO: Matej Družnik/Delo




Preberite še:

Komentarji: