Prevc po Franciji spet na vrhu, a z družbo

Smučarski skoki: v finalu v Courchevelu štirje Slovenci, prebuja se tudi Robert Kranjec.

Objavljeno
16. avgust 2014 01.03
T. V., šport
T. V., šport
Courchevel – Hitropotezna tretja tekma letošnje velike nagrade Mednarodne smučarske zveze (FIS), na kateri so včeraj v istem dnevu speljali kvalifikacije in osrednje nastope, tako da so se skakalci že vrnili domov, je prinesla sploh prvo zmagoslavje Norvežana Andreasa Stjernena v svetovni eliti. Obenem pa se je končala z največ Slovenci v finalni seriji letos in 8. mestom Petra Prevca.

S tem je tudi vnovič prevzel vodstvo v skupnem seštevku, saj se Piotr Zyla včeraj ni uvrstil v finalno serijo, vodstvo pa si Prevc zdaj deli z včerajšnjim zmagovalcem Stjernenom, ki na tekmah za veliko nagrado še nikoli doslej ni stal na zmagovalem odru, edine stopničke v eliti si je pravzaprav priletel na lanskih februarskih poletih v Oberstdorfu, kjer je bil drugi za Richardom Freitagom in pred Gregorjem Schilerenzauerjem ter Prevcem. Slovenski as (124, 129.5 in 121,5 m) bi sicer včeraj posegel še precej višje, če ne bi kvalifikacij končal kot 19., s čimer je na svoji koži tudi s tega vidika občutil letošnjo novost, po kateri se v skupni rezultat šteje tudi kvalifikacijski nastop.

Še pred poltretjim tednom je denimo opazoval podobne težave lanskega skupnega zmagovalca svetovnega pokala Kamila Stocha, ki še veliko slabšega 47. mesta v kvalifikacijah potem v prvi seriji ni mogel več popraviti. Vendar pa Prevca že na naslednji preizkušnji v Hakubi ne bo, saj je trener Goran Janus odločil, da bo trojica skakalcev v prihajajočem tednu čas raje izkoristila za trening v Planici, kjer je te dni zaradi slabših skokov na uvodnih dveh tekmah že ostal Jurij Tepeš. Ob Prevcu se mu bo pridružil še Robert Kranjec, včeraj drugi najbolje uvrščeni Slovenec na 11. mestu (122, 127,5, 125 m), s čimer je potrdil Janusovo napoved s treningov, da je zadnje dni kazal znake vzpenjanja forme in da je zrel za finale.

Odlično je sicer včerajšnjo preizkušnjo začel Jernej Damjan, ki se je v nadaljevanje uvrstil z drugim dosežkom, vendar se mu skoka v prvi in finalni seriji nista izšla v enaki meri, kar mu je prineslo končno 14. mesto (126,5, 112,5, 126 m) in za zdaj 12. v skupnem seštevku. Kot četrti slovenski finalist pa je dober slovenski dan v Courchevelu zaokrožil Matjaž Pungertar, ki je delil 22. mesto (122,5, 117,5 in 117 m) s Fincem Anssijem Koivurantom. Nejc Dežman je bil 36., tokrat pa po zmagoviti vrnitvi v elito v Einsiedelnu vnovič ni nastopil Schlierenzauer, ki se ga je lotil prehlad in je predčasno zapustil prizorišče v Franciji.