Pri šampionih Tininega kova ni nobenih zavor

Dvakratna olimpijska prvakinja bo v novi sezoni spet lovila veliki in slalomski globus. Študij jo polni z drugo energijo.

Objavljeno
26. maj 2014 10.19
Andrea Massi in Tina Maze, 23.5.2014, Maribor
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Ko je marca na finalu svetovnega pokala Tina Maze povedala, da bo še leto dni tekmovala v svetovnem pokalu, Andrea Massi pa pod vtisom najbolj stresne sezone v ekipi aMaze napovedal možnost, da ostane le še vodja projekta, je bilo vprašanje le, kako napeto in razvejano bo njegovo delo. Z Mazejevo, ki mu neizmerno zaupa, druge rešitve za obsežno delo šampionske ekipe nista našla.

Novi trener, italijanski rojak Valerio Ghirardi, je bil zadetek v polno, saj ga bo s svojimi izkušnjami zagotovo razbremenil. Z delom v ekipi, kakršna je aMaze, ima dovolj izkušenj na Massijevi ravni, saj je bil od leta 1999 do 2002 vodja samostojne ekipe italijanske šampionke hitrih disciplin Isolde Kostner. Delovala je na zelo podoben način. Sodeč po odzivu Mazejeve, ki je sicer zelo občutljiva pri izbiri sodelavcev, je tudi pravšnji človek za cilje zadnje sezone. Ujela sta se na »prvi pogled«. Mazejeva sicer meni, da je v ekipah, kakšna je njena, pomembno jedro. V ekipi aMaze sta to Andrea in Tina. Zato se čim manj skuša navezati na ljudi, za katere ve, da jim je to služba. Predanost, kakršno zahteva od Massija, lahko tudi Massi zahteva od nje. Zato vse prihode in odhode jemlje kot sestavni del nekega procesa na najvišji profesionalni ravni. »Športnik mora biti pri svojem delu sebičen in misliti samo nase. Vem, da je težko za vse, ki so zraven, vendar drugače ne gre, če hočeš biti najboljši. Tudi sama sem takšna. Če se tega zavedaš in se zavedajo tudi vsi, ki delajo s teboj, potem lahko uspeš,« je strnila misel o športnem egoizmu, ki narekuje življenje v vseh ekipah. Pri šampionih njenega kova pač ne sme biti zavor.

Medtem ko je veliki globus spet največji cilj rekorderke svetovnega pokala, pa je prvi izziv zagotovo slalom. Ne glede na vse težave, ki jih je imela v olimpijski sezoni, je zagotovo najbolj cenjeno smučarsko lovoriko tekmicam pravzaprav podarila sama s povprečnimi rezultati. »Potem ko sem vso svojo mentalno moč usmerila v olimpijsko zlato, sem menila, da bom na krilih zlatih kolajn sezono zaključila v enakem slogu. Žal pa po vseh stresih, ki sem jih doživljala v svetovnem pokalu – s precej slabšimi rezultati, kot sem jih pričakovala –, ter določenimi težavami z opremo in menjavo trenerja ni bilo energije, da bi ujela še en zmagoviti val. Če k temu dodam še zelo slabo slalomsko sezono, mi izzivov za novo sezono zagotovo ne bo manjkalo,« je Mazejeva na novinarski konferenci v Mariboru povedala o motivih za nadaljevanje kariere. Športni rezultati so seveda ena plat motivacije, druga pa, da bo lahko unovčila zlati kolajni, ki v svetovnem športu največ štejejo. Navsezadnje je na vrhuncu kariere postala športnica svetovnega slovesa, kar je uspelo malokateri smučarki.

Slalomski izziv je razumljiv, saj je to edina disciplina, v kateri še nima nobene od prestižnih lovorik. Potem ko je v sezoni 2012/13 blestela ter dvakrat zmagala in bila štirikrat tretja ter osvojila drugo mesto v svetovnem pokalu (za Mikaelo Shiffrin), je v minuli sezoni le enkrat stopila na zmagovalni oder (na uvodni tekmi v Leviju) in se še enkrat uvrstila v deseterico (v Åreju). V svetovnem pokalu je končala na 16. mestu, na svetovni lestvici pa zadržala status prvokategornice ... »Doživljala sem manjše grozljivke vsakič, ko sem prihajala na štart in nisem vedela, kaj moram narediti, da bom konkurenčna za zmago. Bila sem v miselni blokadi. Občutka negotovosti se je v takšnem položaju zelo težko znebiti. Sama sem bila kriva za to, ker nisem izbrala prave opreme. Slalom je torej disciplina, v kateri imam največ rezerve. Že na pomladanskih testiranjih smo z novim trenerjem storili velik korak naprej, odločilen pa je bil Andrea Vianello, ki je pri svojem delu izjemen strokovnjak,« razmišlja o slalomskem izzivu, ki bo seveda temelj novega napada na veliki globus. Mazejeva je namreč prepričana, da ima v hitrih disciplinah dovolj znanja, da bo tudi v prihodnji sezoni konkurenčna zelo napadalnim mladim tekmnicam – Lari Gut, Tini Weirather in Anni Fenninger.

Priprave za novo sezono je že začela. Po testiranju opreme, ki jo bo zaključila ta teden na avstrijskem ledeniku Kaunertal, jo čakajo naporne poletne kondicijske priprave pod taktirko Massija. Jasno ji je, da ne bodo nič drugačne, kot so bile v minulih šestih sezonah – duhamorne in mukotrpne. Da bi se psihično razbremenila od smučanja je za letošnje »počitnice« izbrala študij. Na mariborski pedagoški fakulteti želi dokončati študij. Po izpitih, ki jih je naredila v minulem mesecu, ni daleč od diplome. »Študij me polni z drugo energijo. Potovanj sem se naveličala, bolj kot sonce in morje v toplih krajih pa mi ustreza sprostitev doma,« Mazejeva ni šla za svojimi tekmicami, ki so javnost prek spletnih medijev nenehno obveščali o počitnicah v eksotičnih krajih.

Mazejeva se je za dokončanje študija odločila, ker bi rada končala to, kar je pred leti začela.