Rogla pripravljena za sobotni tekmi deskarjev na snegu

Deskarji na snegu se bodo v soboto na Rogli pomerili v paralelnem veleslalomu.

Objavljeno
15. januar 2014 17.13
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Zreče - Najboljši deskarji na snegu se bodo ta konec tedna ustavili na Rogli, ki bo v soboto gostila moško in žensko tekmo v paralelnem veleslalomu.

Prireditelji v teh dneh navkljub visokim temperaturam pripravljajo prizorišče sobotnih tekem, ta teden pa so jih obiskali tudi predstavniki Mednarodne smučarske zveze (FIS), ki so bili zadovoljni z videnim, pa čeprav je bil direktor FIS svetovnega pokala v deskanju Uwe Beier sprva precej skeptičen:

»Potem ko je tudi sam na prizorišče prispel v torek zvečer je imel ob našem današnjem dopoldanskem srečanju na ustih velik nasmešek, saj je bil prijetno presenečen. Proga je namreč po njegovem mnenju v takem stanju, da bo sobotna tekma izvedena brez posebnih težav,« je dejal Aleš Slapar, vodja organizacijskega komiteja.

Organizatorji na tekmovališču že postavljajo zaščitne mreže, tribune, šotore in drugo spremljevalno tehniko, od četrtka bo proga zaprta za običajne smučarje, v petek bodo na njej postavljali vratca. Pripravljen je tudi scenarij, po katerem bodo progo v petek zvečer in soboto pred tekmo dodatno utrdili s snežnim cementom, da bo zdržala vse udeležence.

V Zrečah bo v petek ob 19. uri potekalo javno žrebanje štartnih številk s spremljevalnim programom, sobotna tekma se bo s kvalifikacijami začela ob 9.30, izločilni dvoboji deskarjev in deskark pa se bodo začeli ob 13.30. Na tekmo je prijavljenih 123 tekmovalk in tekmovalcev iz 22 držav.

Kotnik: Pričakujemo uvrstitev na stopničke

Vratca bo na progo postavil slovenski trener Peter Kotnik, ki je vesel, da bodo na Rogli glede na razmere tekmo sploh lahko izvedli. Kot je povedal, bo slovenska vrsta nastopila z desetimi deskarji in tremi deskarkami, tudi z vsemi najboljšimi. Kotnik bo progo postavil glede na nekaj zadnjih treningov slovenskih reprezentantov, ki bodo po njegovem zato imeli nekaj prednosti pred konkurenco:

»Imamo številčno ekipo in vsekakor pri fantih pričakujemo, če že ne zmage, vsaj stopničke. Pri dekletih bi bil za nas velik uspeh uvrstitev v finale, morda pa še kakšen korak naprej in uvrstitev med osmerico najboljših,« je dejal Kotnik.

Marguč želi narediti korak naprej

Eden od domačih adutov bo Rok Marguč, ki je na Rogli lani osvojil peto mesto, letos pa po štirih tekmah še vedno čaka na prve stopničke. Tekma na Rogli je bila zanj organizacijsko že lani najboljša od vseh v svetovnem pokalu, to pa kljub slabim snežnim razmeram pričakuje tudi letos:

»Glede na to, da sem letos bil že dvakrat četrti, si pred olimpijskimi igrami želim narediti še korak naprej. Če mi bo to uspelo na domačem terenu, bi bil še toliko bolj zadovoljen,« je dejal Marguč.

Tekme se veseli tudi Gloria Kotnik, ki letos kaže dobro formo, saj je decembra v italijanski Carezzi z devetim mestom dosegla vrhunec dosedanje kariere. Kot je dejala pred tekmo na Rogli, zaradi domačega prizorišča posebne treme ne čuti, pač pa prej večjo motivacijo, saj bo nastopila pred svojimi navijači, na Rogli pa je tudi zelo veliko trenirala:

»Na Rogli si želim še čim boljšega rezultata v veleslalomu, glede na to, da sem letos dosegla svoj doslej najboljši rezultat v slalomu. Zdaj bi si želela tudi v veleslalomu priti v finale in tako potrditi formo pred Sočijem,« je povedala Kotnikova.