Slalom naj bo Hirscherjev šov

Na SP bodo danes podelili še zadnji komplet kolajn, ob 10. uri se namreč začne moški slalom.

Objavljeno
17. februar 2013 09.04
SKI-WC2013-TEAM-EVENT
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport
Schladming – Z današnjo moško slalomsko preizkušnjo (10.00 in 13.30) bo padel zastor na 42. SP v alpskem smučanju. Prireditelji si za konec želijo vrhunca z zlato kolajno enega od domačih upov. Težo pritiska 35.000 gledalcev pod goro Planai bo spet najbolj nosil mladi Marcel Hirscher ...

Hirscher je po petkovem veleslalomu dejal, da je preživel najtežjo tekmo v karieri in da mu bo v slalomu gotovo lažje. Mu bo res? Resda je deloma že razbremenjen pritiska po ekipni zlati kolajni, za katero je bil najbolj zaslužen, in veleslalomskem srebru, a pika na i Avstrijcem še manjka ... »Svoj cilj sem dosegel, počutim se 300 kilogramov lažjega. Vse, kar lahko še osvojim, bo le bonus. Želim si le uživati na zadnji dirki,« je zatrdil zmagovalec štirih slalomov v tej sezoni in zato tudi najizrazitejši favorit današnje tekme.

To vlogo mu brez obotavljanja pripisujejo tudi tekmeci, med drugim branilec naslova, Francoz Jean-Baptiste Grange. »Marcel navdušuje s svojo sposobnostjo, da od prvih do zadnjih vrat smuča 110-odstotno. Odličen je in zelo samozavesten,« je dejal svetovni prvak iz Garmischa, ki mu je že pripravljen predati naslov. Zanj se bo sicer potegoval tudi Nemec Felix Neureuther, visoko motivirana je tudi italijanska vrsta z Manfredom Mölggom na čelu, švedska z Andrejem Myhrerjem ... Mnogi so med favorite tudi tokrat vmešali Američana Teda Ligetyja, a je ta v smehu Hirscherju obljubil, da se tokrat najverjetneje ne bo vmešaval v njegov šov.

Kaj pa Slovenci? Če gre soditi po pesimističnih napovedih našega prvega slalomista Mitje Valenčiča, bo uspeh že uvrstitev med 15. »Teren v Schladmingu poznam do potankosti, toda potreboval bi tudi dobre občutke. Ti pa niso najboljši. Glede na to, v kakšnem stanju sem, si ne postavljam visokih ciljev,« je o slabši pripravljenosti povedal Valenčič, ki bo danes nastopil s številko 20. Družbo mu bodo na tekmi delali Miha Kürner (37), Matic Skube (46) in Patrick Jazbec (52), ki je uspešno prestal kvalifikacije v Reiteralmu. Tekmo bosta s prvima štartnima številkama odprla prva avstrijska upa, svetovni prvak v letih 2001 in 2007 Mario Matt in njegov deset let mlajši reprezentančni kolega Hirscher.