Andreja Slokar napadla, a se ni izšlo z odličjem

Katharina Liensberger svetovna prvakinja v slalomu, Slokarjeva peta, Ana Bucik deveta
Fotografija: V slalomu sta se v slovenskem taboru izkazali dve Primorki, Andreja Slokar se je veselila svoje fantastične druge vožnje. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
V slalomu sta se v slovenskem taboru izkazali dve Primorki, Andreja Slokar se je veselila svoje fantastične druge vožnje. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Avstrijka Katharina Liensberger je nova svetovna prvakinja v slalomu. Liensbergerjeva je bila najhitrejša tudi na drugi progi za svojo prvo slalomsko zmago na velikih tekmah.

Uspeh kariere je uspel Andreji Slokar, ki je v finalu s 17. mesta po prvi vožnji skočila na peto mesto v svojem debiju na svetovnih prvenstvih. Ana Bucik, peta po polovici preizkušnje in z le 15 stotinkami zaostanka za zmagovalnim odrom, je bila deveta.

Katharina Liensberger je najhitreje presmučala obe progi. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Katharina Liensberger je najhitreje presmučala obe progi. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Srebro je pripadlo Slovakinji Petri Vlhovi, bron pa je osvojila Američanka Mikaela Shiffrin, ki je po štirih zaporednih naslovih slalomske svetovne prvakinje morala predati krono.

S slovenskega vidika je fantastična druga vožnja uspela Ajdovki Andreji Slokar. Po prvi vožnji je bila precej jezna, saj ji nastop ni uspel, kot si ga je zastavila. Slokarjeva, vodilna v slalomskem seštevku evropskega pokala, je bila 31. na startu in nekoliko zadržana v prvih zavojih. V nadaljevanju je stopila na plin in si je priborila 17. izhodišče ter nastop v finalu. Zaostanek 2,33 sekunde pa je bil velik.

A se v finalu na svojem krstnem svetovnem prvenstvu ni ustrašila priložnosti. Pred nastopom Slokarjeve je vodila Švedinja Elsa Fermbäck. Slokarjeva je bila od starta do cilja hitrejša (-0,84; -1,12; -1,11) ter z veliko prednostjo 1,25 sekunde prevzela vodstvo. »Sem res jezna za napako v prvem teku, tudi drugi tek sem odpeljala korektno, ampak še vedno je bilo veliko napak. Seveda, naredila bom najboljši rezultat v karieri, a vem, da lahko naredim še več,« je dejala Slokarjeva.

Slokarjeva je v drugi vožnji napadla, s 17. mesta napredovala na 5., za odličje se za malo ni izšlo. FOTO: Denis Balibouse/Reuters
Slokarjeva je v drugi vožnji napadla, s 17. mesta napredovala na 5., za odličje se za malo ni izšlo. FOTO: Denis Balibouse/Reuters


»V bistvu se še sploh ne zavedam, kaj se je danes zgodilo. Ko sem prišla v cilj, nisem bila ravno najbolj vesela in najbolj zadovoljna s svojo vožnjo. Še vedno delam veliko napak, a rezultat je super. Nimam kaj drugega dodati, moram prespati vse skupaj, da bom sploh lahko povedala kaj pametnega," je dejala 23-letna Ajdovka, ki je letos opozorila nase že na Zlati lisici v Kranjski Gori, ko je z 19. mestom prvič na veleslalomih osvojila točke v svetovnem pokalu. Pred tem se je s 23. mestom v Flachauu prvič na slalomih uvrstila med dobitnice točk v svetovnem pokalu.
 

Še so rezerve


Slokarjeva deluje v samostojni ekipi, njen trener je Boštjan Božič: »Cilje bomo prilagajali še naprej do konca sezone. Vesel sem, da je Andreja danes odsmučala drugi tek tako, kot sem si želel, da bi oba teka. V tej situaciji, v kateri se je znašla letos, je izredno težko sestaviti, predvsem na mentalnem nivoju, to kar se ji dogaja. V drugem teku je naredila točno to kar zna, a še je rezerve in če je, jo iščeš in želimo si še več oziroma si želi tudi sama.«

Ana Bucik je imela dobro izhodišče, na koncu je bila deveta.. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Ana Bucik je imela dobro izhodišče, na koncu je bila deveta.. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters


Ta se je dosežka kariere veselila z drugim najboljšim časom finala, zaostanek na petem mestu je znašal 2,67 sekunde. Bucikova je na devetem mestu, kar je njen najboljši dosežek v sezoni in najboljši na svetovnih prvenstvih, zaostala 3,39 sekunde. »Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljna. Prvi tek mi je uspel res super, v drugem bi se seveda dalo nekoliko boljše, ampak konec koncev, to je zelo lep rezultat. Že dolgo nisem bila tako visoko, tako da sem vesela in se veselim nadaljevanja sezone ter tega, da vidim, da lahko smučam res hitro,« je dejala Bucikova.


Nima opravičila


Na startu sta bili tudi Meta Hrovat, ki je odstopila na prvi progi, v veleslalomu je odstopila v finalu, Neja Dvornik pa je po 34. mestu v prvi vožnji nastop v finalu izpustila. »Trenutno nimam prav veliko besed za današnji dan. Razočarana sem, ker se je zgodila takšna napaka, ki bi jo na treningu v bistvu lahko rešila. Nimam opravičila. Nisem se pravilno lotila tega, kako rešiti napako. Sem razočarana, zdaj bomo skupaj pogledali, kaj se je zgodilo,« je navrgla Hrovatova.

V Cortini d'Ampezzo je le še ena neznanka, svetovni slalomski prvak, tega bodo okronali v nedeljo.

Izidi ženskega slaloma:

1. Katharina Liensberger (Avt) 1:39,50 48,48 51,02
2. Petra Vlhova (Slk) 1:40,50 +1,00 48,78 51,72
3. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:41,48 +1,98 49,78 51,70
4. Wendy Holdener (Švi) 1:41,84 +2,34 49,72 52,12
5. Andreja Slokar (Slo) 1:42,17 +2,67 50,81 51,36
6. Chiara Mair (Avt) 1:42,25 +2,75 50,51 51,74
7. Kristin Lysdahl (Nor) 1:42,44 +2,94 50,53 51,91
8. Camille Rast (Švi) 1:42,59 +3,09 50,15 52,44
9. Ana Bucik (Slo) 1:42,89 +3,39 49,87 53,02
10. Asa Ando (Jap) 1:42,92 +3,42 50,45 52,47
...
-
odstop v 1. vožnji: Meta Hrovat (Slo)
-
ni nastopila v finalu: Neja Dvornik (Slo)





 

Preberite še:

Komentarji: