Slovenci v boj za novo zimo

Danes s šprinterskima preizkušnjama v Oslu štart finala svetovnega pokala v biatlonu.

Objavljeno
19. marec 2014 19.29
S. U., šport
S. U., šport

Oslo – Ko je karavana biatloncev pred enim letom pripotovala na zadnjo postajo tekmovalne zime, je bil v središču pozornosti tudi Jakov Fak, saj se je boril za stopničke v skupni razvrstitvi. Tokrat so naši aduti daleč od odra, a prav pred dnevi so se na Finskem spet približali najboljšim. Zadnji boj se bo vnel od danes do nedelje na Holmenkollnu.

Kultni hrib nordijskega smučanja nad metropolo bogate skandinavske države je pisal že kopico velikih športnih zgodb. Oslo je bilo pred desetletjem vedno znova zadnja postaja svetovnega pokala, v zadnjih sezonah je ta čast pripadla Hanti-Mansijsku. A v Sibiriji se v tej zimi karavana ni ustavila, vprašanje pa je, kako bo v prihodnje, saj Rusija ponuja še nekaj novih zanimivih prizorišč. Domala pa ga ni tekmovalca, ki se ne bi veselil zadnje tekme v sezoni prav v Oslu. Tudi našim udarnim adutom to prizorišče ustreza. Jakov Fak ga je že večkrat označil za enega najlepših v tekmovalnem koledarju, Teja Gregorin, nazadnje v Kontiolahtiju 4. v zasledovanju, nam je dejala: »Prav na Holmenkollnu sem bila že na stopničkah (3. mesto pred dvema letoma v skupinskem štartu, o. p.), zato mi je ta štadion posebej pri srcu.« Klemen Bauer je ob koncu sezone ujel lepo formo, na Pokljuki je prvič doslej zadel vse tarče na posamični tekmi, pred dnevi na Finskem je opozoril nase s 5. mestom.

Resda člani slovenske reprezentance ne morejo več poseči v boj za najvišja mesta v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, a nastop je pomemben tako psihološko pred pripravami za prvo poolimpijsko sezono kot tudi glede končne bere točk, saj gre tudi za pokal narodov. V primeru petih štartnih mest za moško tekmo – namesto zdajšnjih štirih – bi bile nekatere odločitve stroke v prihodnje lažje, slovenski vrsti bi se odprla tudi vrata za nastop dveh tekmovalcev v najboljši skupini na posamezni tekmi. Kajpak bo zanimiva končna odločitev na stopničkah, kjer se v moški konkurenci novmu kristalnemu globusu že tretji zapored nadeja francoski as Martin Fourcade, med biatlonkami pa še ni konca boja med severnjakinjami. S Finske je z najboljšo popotnico prišla Kaisa Mäkäräinen, na vrhu jo zdaj v domačem okolju želi zamenjati Tora Berger. Razmerje v točkah je pred zadnjo postajo 781:724 za Finko.