Slovenke v lovu na normo za OI

Smučarski tek: letvica po novem pri osmem in nič več pri šestem mestu.

Objavljeno
02. december 2013 18.06
AVSTRIJA, DACHSTEIN.23.10.2012. SLOVENSKA REPREZENTANCA NA KONDICIJSKIH PRIPRAVAH.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Še je živ spomin slovenskih tekačic na začetek prejšnje zime, ki je po nekaj postajah svetovnega pokala pobral velik zdravstveni davek in povsem zrušila nadaljevanje sezone. S Finske so jo tekačice za zdaj odnesle brez težav, po uvodnih nastopih pa jih pretirano ne skrbi. Cilj v naslednjem tednu je olimpijska norma v Sočiju.

Reprezentanca bo od jutri močnejša tudi za četrto članico Vesno Fabjan, ki se je skupaj z vodstvom pred časom vendarle odločila izogniti tveganju nove bolezni zaradi velikega mraza. V preteklosti se je prepogosto opekla v zaostrenih zimskih razmerah, prejšnja zima ji je šla zaradi tega povsem po zlu, že v Lillehammerju pa naj bi bile temperature bolj človeška in njej tudi bolj prijazne. Besničanka je vmes tako trenirala kar doma, povečini na Pokljuki, in se je sotekmovalkam na severu pridružila danes, v norveškem središču pa bo zanje bolj kot sobotni nastopi na razdalji v ospredju štafetni.

Glavni trener Marko Gracer je potrdil, da so mu z Olimpijskega komiteja Slovenije javili spremembo zahtevanih norm, tako da Slovenke ne bodo več v lovu za 6., ki je pot v Soči minulo nedeljo že prineslo nordijskim kombinatorcem, marveč 8. mestom. »Sprejeli so naš predlog, da se letvica zniža na normo ispred štirih let. Pri OKS sledijo želji, da bi na OI potovali športniki, ki so se sposobni uvrščati v prvo tretjino nastopajočih. Ker običajno na velikih tekmovanjih štarta okoli 25 štafet, torej osmo mesto predstavlja tretjino. Vesel sem, da so to potrdili, pri čemer bodo morale imeti tri tekačice še izpolnjeno posamično normo, saj le to nato štafeti omogoča lov za tem dosežkom tudi na OI,« je potrdil Gracer.

Za zdaj imata normo od prejšnje zime izpolnjeno Katja Višnar in Vesna Fabjan, kot tretja pa ji je najbližje Alenka Čebašek, ki je v Kuusamu naredila pomemben korak. »Izpolnila je normo B. Ker ima 25 let in še ni bila olimpijka, zanjo veljajo nekoliko blažji kriteriji. Če bo torej obdržala zdajšnjo formo, bo bržkone ona tretji, tako potrebni člen ekipe. Barbari Jezeršek namreč še malo manjka do prave pripravljenosti,« je Gracer predstavil vse štiri članice štafete, ki se bo v nedeljo podala na štart na Norveškem.

Kljub temu za zdaj zavzema še previdno držo pri oceni, ali je četverica tudi sposobna ujeti vozovnice za pot v Rusijo. »V Lillehammerju se bo za sedmo in osmo mesto potegovalo okoli pet štafet. Glede na to, kako so nastopila v Kuusamu, so se naša dekleta sposobna potegovati za želeni cilj. Je pa res, da bo na tekmi velika bitka, saj veliko reprezentancam normo predstavlja osmo mesto. Pričakujem, da bo na tekmi nastopilo okoli 15 ekip, nekoliko manj kot običajno torej, z zelo dobrim nastopom vseh štirih pa bi lahko računali na uresničitev velikega načrta. Če bo ena odpovedala, pa seveda ne bomo imeli nobenih možnosti,« je pojasnil Gracer, ki je po dolgi vožnji s Finske včeraj prispel na cilj na Norveškem.

»Uvodni vikend nam je dal potrebne podatke, kje smo. In ocena je pozitivna. Zaostanek vseh treh je bil na razdalji za Norvežankami podoben, kot je bil na tekmi FIS v Beitøstolnu, kar pomeni, da smo že tedaj res dobili realno sliko. Tekačice zaostajajo precej manj kot so še lani v tem času. To je za nas zelo pozitivno,« je dodal Gracer, posebej pri tem izpostavil Katjo Višnar, ki je bila na 5 km tri četrtine proge tudi pred sotekmovalkama in šele nato povsem popustila. Za zdaj pa nima pripomb niti na servis, lani najšibkejši člen slovenske reprezentance, ki je pred sezono doživel velike spremembe, med drugim tudi z vključitvijo trenerjevega pomočnika Nejca Brodarja.