Smuči hitre, puške še nenatančne

Biatlon:n a uvodnem ženskem šprintu v Östersundu Slovenke Teja Gregorin, Andreja Mali in Anja Eržen brez točk.

Objavljeno
29. november 2013 22.25
S. U., šport
S. U., šport

Östersund – Že po drugem dnevu posamičnih preizkušenj na uvodnem prizorišču nove sezone je zadišalo po ponovitvi slovenskih neuspehov z lanske premiere. Tokrat je za začetek zgodbo rešil Klemen Bauer – 9. na 20 km –, včeraj so v ženskem šprintu Andreja Mali (43.), Teja Gregorin (45.) in novinka Anja Eržen (87.) ostale brez točk …

Resda prave vzporednice s ponesrečenim štartom zime 2012/13 ne gre potegniti, saj takrat slovenskim tekmovalcem nikakor ni šlo v smučini, pred številnimi ugankami pa so se znašli tudi ponavadi zanesljivi serviserji. To pot po tej plati ni težav, toda nenatančnost na strelišču je od pričakovanega uspeha že drugi dan zapored oddaljila Gregorinovo, kot nekaj zadnjih sezon tudi v tej olimpijski udarno slovensko kandidatko za visoke uvrstitve. Na četrtkovi 15-kilometrski preizkušnji je po treh brezhibno opravljenih postankih pri zadnjih tarčah stoje zgrešila trikrat, prav takšna pa je bilo tudi njena včerajšnja sklepna bera, potem ko se je leže odrezala z »ničlo«.

A v primerjavi s četrtkovo predstavo je bila včeraj bolj zbrana. Analiza s Tomašem Kosom, reprezentančnim trenerjem za strelski del, pa je razkrila tehnično napako, saj je trikrat stoje premaknila puško. »Morala bom ukrepati, da se napake ne bi ponavljale. Morda se bom celo vrnila k staremu slogu na strelišču, ki je bil a počasnejši, a obenem zanesljivejši,« je pomislila po včerajšnjem nastopu, vendar se obenem pred jutrišnjim zasledovanjem napajala tudi z optimizmom, saj zaostanki vsaj do 20. mesta niso veliki, prav v preteklosti pa je ta biatlonka prav na zasledovalni tekmi pogosto izboljšala svoje izhodišče iz šprinta.

Po včerajšnji tekmi so bili najbolj zadovoljni v norveškem taboru. Zmage se je veselila Ann Kristin Flatland, rojakinja Tora Berger je bila 3. Vmes se je na drugo mesto prerinila ruska biatlonka Olga Zajceva. Med najizkušenejšema slovenskima reprezentantkama je bila Andreja Mali pred Tejo Gregorin, obe sta ostali brez točk. Štart Anje Eržen pa je bil po hudih težavah z želodcem na dan tekme še vprašljiv, na koncu pa je krepko zaostala za 60. mestom, ki še vodi v zasledovanje.

»Seveda ob pogledu na vrstni red nikakor ne moremo biti zadovoljni. A v biatlonu pač sleherna napaka na strelišču drago stane. Nekaj si jih je privoščila Teja, pri Andreji pa se je očitno zataknilo v puški in je med čakanjem izgubila deset ali celo petnajst sekund,« je poudaril glavni trener slovenske izbrane vrste Uroš Velepec, ki pa seveda podobno kot drugi v našem taboru pričakuje današnji moški šprint, ob 15.15.

Tekaška forma Jakova Faka namreč obeta precej, kajpak se bo moral precej bolj zbrati na strelišču. »Klemen Bauer pa očitno doživlja renesanso in sodeč po njegovem počutju kot tudi telesni in strelski pripravljenosti bi prav lahko spet opozoril nase,« je o nazadnje devetouvrščenem dejal glavni trener ob uvodu v sezono, ki prinaša še kopico izzivov. Za začetek že ob koncu tedna na Švedskem.