Švici zdaj tudi biatlonski vrh

Zgodba ženskega šprinta ob vznožju tirolskih vršacev je pripadla zmagovalki Selini Gasparin.

Objavljeno
06. december 2013 19.22
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Hochfilzen – V biatlonu, kjer razplet posamezne tekme pogosto krojijo spremenljive razmere, na štartni črti pa je več kot 100 navzočih, so pogosto mogoča presenečenja. A včerajšnji uvod v Hochfilznu je bil zares poseben. Nobena od treh najboljših prej še ni bila nikdar na odru. Glede na slabo uvodno bero pa je bil pri slovenskih reprezentantkah viden premik navzgor.

Resda naša vodilna biatlonka Teja Gregorin še ni dosegla vrhunske uvrstitve, ob dveh zgrešenih strelih pa se je morala zadovoljiti z 19. mestom (na premieri sezone v Östersundu je bila 18. in 45.), toda včeraj je tekla vštric z najboljšimi, na strelišču pa si ni privoščila tako vidnih napak kot na omenjenem prejšnjem prizorišču. Vendar pa je tako leže kot stoje zgrešila zadnjo tarčo in ko bi le eno od teh dveh zadela, bi bila prvič v sezoni med najboljšo deseterico.

»Žal mi je predvsem zgrešenega strela leže, ko mi je prav v zadnjih petih sekundah postanka novi sunek vetra uničil ritem. Razmere so bile pri drugem streljanju zahtevnejše, nastopa sem se morala lotiti zelo premišljeno,« je strnila misli in se ozrla tudi k zadnjemu polomu na Švedskem: »Prav smešno in nenavadno je, ko ti zadnji trening razkriva tako dobro pripravljenost, nato pa se te kriza loti že takoj na prvem prizorišču. A zdaj je to za menoj, ta šprinterski nastop mi vliva moči za preboj tudi v prihajajočem zasledovanju.«

Dejansko izziv jutrišnjega boja – danes bosta v Hochfilznu štafetni tekmi, ženska pač vnovič brez slovenske udeležbe – napoveduje zanimivo nedeljo tudi za slovenski ženski tabor. Poleg Gregorinove sta se v zasledovanje 60 udeleženk uvrstili tudi drugi dve naši biatlonki; Andreja Mali bo štartala s 26. mesta, Anja Eržen s 45. Slednja je bila sploh zadovoljna, da je v svojem tretjem nastopu doslej med elito biatlonskega svetovnega pokala uresničila cilj: uvrstitev v zasledovanje, naslednjič bo šla v boj tudi za svoje prve točke. Pri Malijevi je bil pohvale vreden strelski učinek brez zgrešene tarče, še bolje bi se ji razpletlo, ko bi to dosegla v hitrejšem ritmu.

Zgodba ženskega šprinta ob vznožju tirolskih vršacev, v katerem je najboljša Nemka, dvajsetouvrščena Franziska Preuss, zaostala za najboljšo Slovenko, pa je pripadla zmagovalki Selini Gasparin, Veroniki Vitkovi in Irini Starih. Prva se je veselila sploh uvodne biatlonske zmage doslej v svetovnem pokalu za svojo deželo, podobno kot Čehinja in Rusinja pa do včerajšnjega dne še nikdar ni bila na stopničkah. »In pomislite, da sem si zmago priborila celo z eno zgrešeno tarčo,« je bila presenečena ob prihodu v novinarsko središče po tekmi.