Svindal: V Kranjski Gori prihajajo Marcelove tekme

Akselel Lund Svindal in Marchel Hirscher bijeta ogorčen boj za veliki kristalni globus - loči ju namreč le 29 točk.

Objavljeno
05. marec 2013 10.30
Italy Alpine Skiing World Cup
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Kranjska Gora - Prestižni veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu alpskega smučanja je v ženski konkurenci že februarja osvojila Tina Maze. V moški bo zadnja postaja pred finalom v Lenzerheideju Kranjska Gora, boj med Avstrijcem Marcelom Hirscherjem in Norvežanom Akselom Lundom Svindalom, ki ju loči 29 točk, pa je napet kot že dolgo ne.

Medtem, ko je Tina Maze že dosegla glavni cilj sezone, ostaja pa ji boj za številne male kristalne globuse za zmago v posamični disciplini svetovnega pokala, je v moški konkurenci položaj šest tekem pred koncem sezone popolnoma drugačen. Svindal je vrhunsko formo potrdil ta konec tedna na domačih tekmah v Kvitfjellu, kjer se je z drugim mestom v smuku in superveleslalomsko zmago približal Hirscherju na 29 točk, piše STA.

Hirscher favorit, Svindal po presenečenje

Vitranška strmina, ta bo tekmi gostila v soboto in nedeljo, je s tehničnimi disciplinami na strani Hirscherja, ki bo skušal na Gorenjskem odebeliti zalogo točk za sklepne štiri tekme v švicarskem Lenzerheideju. Gre za nujno potrebno zalogo, saj Svindal dokazuje, da je v sklepnem delu med tistimi smučarji, ki imajo še vedno visoko motivacijo.

»Hirscher je še vedno v veliki prednosti,« pravi Svindal, ki je leta 2007 in 2009 že osvojil veliki kristalni globus, saj je dejstvo, da ima Hirscher na voljo še štiri tekme v slalomu in veleslalomu, medtem ko sta hitri disciplini na sporedu le še dve. »V Kranjski Gori prihajajo Marcelove tekme in če bo osvojil dve vrhunski uvrstitvi, bom imel v Lenzerheideju bolj teoretične možnosti za skupno zmago. Seveda je Hirscher favorit, sam pa se bom potrudil, da malo pritisnem nanj in da bo sklepni teden malce bolj zanimiv,« pravi 30-letni Svindal.

Avstrijski as štiri dni preživel v toplicah

Norvežan je v hitrih disciplinah razred zase, v Kranjski Gori pa na večje število točk računa predvsem v veleslalomu. Njegova letošnja sezona je tudi v tej disciplini zavidanja vredna, saj je na uvodni tekmi na ledeniku v Söldnu resda izpadel, nato pa nanizal šest uvrstitev do devetega mesta. »Mislim, da realno višje od šestega mesta v Kranjski Gori ne morem,« pa je Norvežan malce v dvomih pred nastopi na podkorenski progi.

Hirscher bo na tekmo prišel spočit. Nazadnje je nastopil na veleslalomu v Garmischu, nato pa si je vzel krajši premor pred sklepnimi obračuni, štiri dni je počival kar v toplicah. Konec tedna je spet začel s treningom, a proslavil tudi rojstni dan.

Avstrijec ima na Kranjsko goro lepe spomine. Marca 2008 je zdaj 24-letni smučar na slalomu v Podkorenu prvič v karieri stal na zmagovalnem odru. Kasneje je bil na edinem slovenskem moškem prizorišču svetovnega pokala še dvakrat drugi in enkrat tretji. »Marcel je že v Schladmingu dokazal, da je beseda pritisk zanj tujka. Mislim, da ne bo obremenjen s tem, da sem se mu tako zelo približal. A seveda počakajmo, da vidimo, kaj se bo na tekmah zgodilo,« pa pred tekmami pravi Svindal.