Tekma za svetovni pokal morda tudi na Pokljuki

Zaradi pomanjkanja snega težave pri organizaciji svetovnega pokala v biatlonu. Sneg zaenkrat le v Östersundu in na Pokljuki.

Objavljeno
23. november 2011 08.26
Posodobljeno
23. november 2011 09.06
P. D., Delo.si
P. D., Delo.si

Östersund - Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je v torek prižgala zeleno luč švedskemu Östersundu, kjer se bo pričel uvod v bialonsko sezono. Uvodna tekma bo 1. decembra. pomočnik tekmovalnega direktorja IBU Borut Nunar je potrdil, da so zaradi pomanjkanja snega vsi nadaljni termini odprti, možno je tudi, da se bo kakšna tekma odvila na naših domačih tleh in sicer na Pokljuki, poroča STA.

»Praktično nikjer v Evropi v tem trenutku ni snega in zato tudi ni veliko rezervnih scenarijev. Trenutno je sneg v Östersundu in na Pokljuki, ki je letos ni v programu svetovnega pokala. Seveda preverjamo različne možnosti, napovedi niso obetavne, vendarle pa ostaja še nekaj časa,« je povedal Nunar.

Kot je povedal Nunar, gre za znane postopke. "Organizatorji bodo po tradiciji čakali do konca. Mi se bomo zato najprej osredotočili na Švedsko in če v Avstriji ne bo snega, bi bilo najbolj logično, da zaradi logistike ostanemo na Švedskem. Seveda pa je vse vezano tudi na televizijske prenose, a običajno skušamo ostati na istem prizorišču zaradi težav z logistiko. A prav nobenih zagotovil nimamo, da bo čez tri tedne sneg na Švedskem," je še povedal Nunar.

Pokljuke sicer ni na koledarju tekem v sezoni 2011/12. Za IBU bi bilo najlažje in najbolj logično, da bi ob pomanjkanju snega začeli z dvema tekmama na Švedskem ali pa v Avstriji. »Zdaj lahko le čakamo. Vsak prireditelj ima s tekmo stroške in čakal bo do konca, če bo morda tekmo le lahko izvedel. Mi v ozadju seveda preverjamo in iščemo, kam in kako. V Evropi trenutno prireditelja ni in prihodnji teden bo jasno, kam bomo šli s Švedske,« je še povedal Nunar in pristavil, da so možnosti za tekmo na Pokljuki trenutno 50:50 in da bo vse jasno v prihodnjih tednih.

Nunar je predstavil tudi trenutne novosti v IBU, kjer je na prvem mestu uveljavitev znanih tekmovanj in tekmovalnih sistemov. »Edina tekma, ki je praktično še ne izvajamo, je supersprint, a trg zaenkrat tega še ne sprejme. Gre za nekakšno tekmo, podobno sprintu v smučarskem teku - kvalifikacije in nato nadaljevanje tekme na izpadanje. Mislim, da do olimpijskih iger v Sočiju bistvenih sprememb ne bo. Tam bo prvič na sporedu tekma mešanih štafet in tudi pri nas bo imela prednost uveljavitev te tekme,« je še povedal Nunar in dodal, da bodo tako imenovani supersprint letos preizkusili tudi v pokalu IBU, testni poligon pa bodo predvsem ekshibicijske tekme.