Tina iz Kanade odhaja le s pozitivnimi stvarmi

Smučarska šampionka Tina Maze v superveleslalomu v Lake Louise ni izkoristila priložnosti za vrh.

Objavljeno
09. december 2013 00.51
V. D., šport
V. D., šport
Lake Louise – Po doslej najboljšem smučanju v smuku v Lake Louise je Tina Maze pričakovala, da bo v superveleslalomu naredila korak naprej in nadgradila šesti mesti. Trener Andrea Massi upa, da je za povprečen nedeljski nastop kriva napačna izbira čevljev.

»Tik pred štartom je Tina izbrala za nastop čevlje z mehko plastiko, ki so sicer pri polarnih temperaturah okrog -30 stopinj Celzija odlično delovali v smuku. V superveleslalomu se niso izkazali za dobre, res pa je tudi, da v tistih delih, kjer je bila v smuku odlična, ni bila tako suverena,« je komentiral superveleslalomsko 13. mesto Massi in dodal, da Mazejeva doslej tik pred tekmo nikoli ni menjala opreme. Čevlje je zamenjala brez vednosti strokovnega štaba v prepričanju, da bo lažje obvladovala smuči in snežno površino ter se potegovala za zmagovalni oder. Sicer pa je prvi mož ekipe aMaze zadovoljen s smukaškimi nastopi. Analiza sobotnega smučanja je pokazala, da je bila do zadnjega dela proge v igri za drugo mesto. Žal je nato zaradi »zažgane« drsne obloge, tako kot mnoge udeleženke smuka, izgubila pol sekunde.

Mazejeva je bila s smukoma sicer zelo zadovoljna, saj je dosegla s šestima mestoma najboljši uvrstitvi v desetih letih nastopov v Lake Louise. V superveleslalomu pa ni našla dobrega občutka. Od štarta do cilja je bila med počasnejšimi prvokategornicami, z bojevitostjo pa si je na koncu le prismučala 13. mesto. »V Lake Louise je bilo kar nekaj zelo pozitivnih stvari, ki jih nosim s seboj v Evropo. Na njih bom gradila nadaljevanje sezone,« je pred odhodom na naslednjo postojanko svetovnega pokala v St. Moritz povedala Mazejeva, ki je v superveleslalomu ostala številka 1, v smuku pa jo je na prvem mestu svetovne lestvice prehitela dvakratna zmagovalka smuka Maria Höfl-Riesch.

Ilka Štuhec v Lake Louise ni ponovila smučanja iz Bevaer Creeka. Še zlasti ne v superveleslalomu. Zasedla je 23. mesto. Popoln napad, ki ga je napovedala po sicer nekaj ponesrečenih zavojih v sobotnem smuku, zaradi katerih je ostala brez uvrstitve v deseterico, se ji ni posrečil. Čeprav ni izboljšala rezultatov iz Beaver Creeka, pa je bila zadovoljna, saj je s 15. in 16. mestom v smuku potrdila dobro formo. »Ameriška turneja je bila uspešna, saj smo osvojili več kot 100 točk. Zadovoljen sem s Štuhčevo, ki je na vseh tekmah osvojila točke, kar je lep napredek glede na lansko sezono. Za smuke in superveleslalome je tudi bil tak cilj, v Lake Louise pa bi lahko bila boljša. Maruša Ferk se je dobro vrnila po enoletni odsotnosti in točke osvajala celo na terenu, kjer se ji je pripetila poškodba. To je včasih zelo težko. Vanja Brodnik je imela nekaj smole z opremo, tako da ni mogla pokazati vsega kar zna,« je komentiral nastop v Kanadi trener slovenske reprezentance Andrej Možina.

Po dveh povsem ponesrečenih smukih, v katerih po dolgih skokih nikakor ni našla ritma, se je na vrh zmagovalnega odra vrnila Lara Gut. V superveleslalomu je v svojem letos prepoznavnem slogu nizala zavoje, čeprav je enega izmed njih zamudila. »Ne znam si razložiti, zakaj v smukih nisem zmogla popraviti linije. Bržčas zaradi tega, ker napake sploh nisem čutila,« je primerjala smučanje v smukih (zasedla je 10. in 13. mesto) in superveleslalomu Gutova, ki je dosegla že četrto zmago v sezoni – po veleslalomu v Söldnu ter smuku in superveleslalomu v Beaver Creeku. Drugouvrščeno Tino Weirather je prehitela za tri stotinke sekunde. Mlada smučarka iz Liechtensteina je prepričana, da jo je zmage stalo preveč previdno smučanje v delu proge, kjer je lani padla.

Höfl-Riescheva je bila na dobri poti, da zmaga še tretjič, a je naredila v zadnjih zavojih veliko napako in pristala na 19. mestu. Zelo obetavno smučanje pa je prikazala Lindsey Vonn. Dosegla je peti rezultat. V tehničnem delu se ji pozna, da še nima kilometrine, v položnem oziroma drsalnem pa je vnovčila izkušnje. Po petem mestu je novinarjem povedala, da je prepričana, da bo v nadaljevanju sezone v svojih disciplinah zmagala.