Tina Maze: Morda nekoliko premalo verjamem vase

Andrea Massi: Ta nastop je sprožil alarm. Treba se bo drastično odzvati. Po prvem zavoju sem videl, da smo danes 'mrtvi'.

Objavljeno
26. oktober 2013 18.38
solden
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Sölden - Slovenska smučarska šampionka Tina Maze je v pretekli sezoni tako razvajala slovensko športno javnost, da niti po najbolj črnem scenariju ni pričakovala tako klavrnega razpleta uvodne preizkušnje svetovnega pokala v olimpijski zimi, veleslaloma v Söldnu, ki ga je končala na 18. mestu.

»Nikdar ni razlog za takšen razplet en sam. Na treningih že zadnjih nekaj tednov zavoji niso bili pravi, tudi danes je bilo podobno. Ko za nameček prideš na tako zahtevno strmino pod pritiskom favoritke, je kajpak še težje. Če si malo negotov, je težko spustiti smuči, kar je bilo tokrat opazno. Bila sem brez ritma. Ta dan bo treba čim prej pozabiti in se osredotočiti za naprej. Ena takšna preizkušnja ne pomeni konca sezone. Štart resda ni dober, bom pa skušala vse skupaj obrniti že na prihodnjih tekmah,« je ocenila 30-letna Korošica.

»Zanimala me je le zmaga, a mi enostavno ni šlo. Morda nekoliko premalo verjamem vase, kar bo treba popraviti. S Tesso Worley, ki je tudi vrhunska veleslalomistka, sva si bili enotni, da se na tem čudnem, agresivnem ledeniškem snegu nisva znašli, že na treningu si je denimo Lara Gut prismučala lepo prednost. Meni pa že na treningih ni šlo, zato je bilo težko najti hitro smučino na tekmi. Kot vselej, kadar v prvem nastopu nisi v 'top' formi, je bil prisoten strah. Letos enostavno nisem bila tako dobra kot lani, zato se je bilo še toliko težje pripraviti na popoln napad in suvereno smučanje,« je dodala Mazejeva.

Andrea Massi: Tina ima kondicijo, tehniko, smučarsko bazo in material. Glava pa je zelo kompleksna.

Vodja njene ekipe Andrea Massi je po koncu uvodnega veleslaloma dejal, da so bili strahovi utemeljeni: »Slabi občutki, ki jih je imela na treningih na strmini, so se prenesli na tekmo. To bo potrebno urediti in še naprej razmišljati pozitivno. Ko je tekmovalka dobra, se vsi sučejo okrog nje; treba ji je verjeti, ko je slabša. Ta nastop je sprožil alarm. Potrebno bo urediti stvari in se drastično odzvati. Že po prvem zavoju sem videl, da smo danes 'mrtvi'.«

»Tina je pač taka, da ko ji ne gre, ji pač ne gre. Ima kondicijo, tehniko, smučarsko bazo in material. Glava pa je zelo kompleksna. Ni mogoče, da bi angažirali psihologa, ki bi čez noč vse uredil s čarobno palico. Tu je cel kup dejavnikov: zaupanje v novega trenerja Walterja Ronconija, v ljudi ob njej, v lastne sposobnosti. Seveda je bila pod pritiskom po tako uspešni prejšnji sezoni. Je Slovenka, ki prihaja iz majhne vasice. Jasno, da je bil pritisk. Ne iščem izgovorov, toda včasih pade v staro Tino. A moj avto gre lahko zgolj naprej, ritensko pač ne, barko bo treba izravnati. Že velikokrat v preteklosti smo naredili prave poteze in se je po padcih pobrala in osvajala odličja. Tudi tokrat ji bom stal ob strani, skupaj bomo našli rešitve,« je sklenil Massi.

Katarina Lavtar: Ko sem zagledala cilj, sem potegnila ročno zavoro

Razumljivo je bila dosti bolj židane volje dobitnica prvih točk v karieri Katarina Lavtar: »S tem sem seveda zadovoljna, ne pa tudi s spodnjim delom prvega nastopa. Nekoliko slabše sem ocenila tudi zgornji del, ki ni bil tako zaprt, kot sem pričakovala. V finalu sem do zadnjega loka zgolj uživala, ko pa sem zagledala cilj, sem si morda nekoliko preveč zaželela dobrega izida in zato podzavestno potegnila ročno zavoro in popustila. Še pred mesecem dni takšnega dosežka ne bi upala napovedati, v zadnjem tednu pred preizkušnjo pa je steklo.«