Tina Maze postaja prva izzivalka Lindsey Vonn

Po povprečnih nastopih trikratne zmagovalke svetovnega pokala v Bad Kleinkirchheimu je boj za veliki globus spet odprt.

Objavljeno
10. januar 2012 12.12
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – Tina Maze o velikem kristalnem globusu še ne razmišlja niti ne govori. Vsaj na glas ne. Precej bolj obremenjen je Andrea Massi, ki po vsakem ponesrečenem nastopu, kakršen je bil denimo v smuku v Bad Kleinkirchheimu, benti, da je spet tekmicam podarila točke. To je sicer res, vendar pa tudi tekmice delajo napake in izgubljajo načrtovane točke.

Težko je biti vso sezono v vrhu in vrhunski formi. Če je še pred dvema tednoma kazalo, da ima Lindsey Vonn neulovljivo prednost, je zdaj bitka za veliki globus spet odprta. Mazejeva je imela svojo krizo v prvi tretjini pokala. Upati je, da bo po odličnem začetku novega leta tudi v finišu tako močna, kot je bila lani. V Bad Kleinkirchheimu je bila, navkljub slabi smukaški predstavi, po svoje »zmagovalka«, saj je odgnala še zadnje dvome, da v hitrih disciplinah ni konkurenčna za vrh.

Vonnova prva poraženka na Koroškem

Vonnova, zmagovalka vseh štirih tekem hitrih disciplin v prvem delu sezone, je bila na Koroškem prva poraženka. S četrtim mestom v smuku in šele 18. v superveleslalomu je osvojila le 65 od 200 načrtovanih točk. Mazejeva jih je z 18. mestom v smuku in drugim v superveleslalomu vknjižila 95 od stotih, kolikor jih je želela v sicer zmernem scenariju potrjevanja dobre forme tudi v hitrih disciplinah. V svetovnem pokalu je Američanka premočno prva. Po štirinajstih tekmah ima pred Marlies Schild sicer 164 točk prednosti, vendar ji prva slalomistka sveta ni nevarna, ker ima pač le eno samo disciplino. Pred Tino ima že 221 točk prednosti oziroma dve zmagi ali tri druga mesta. Na videz veliko. Glede na to, da je do konca še 25 tekem (paralelni slalom v Münchnu so dokončno odpovedali), pa je bitka povsem odprta. Na sporedu bo po pet smukov, superveleslalomov in slalomov, šest veleslalomov (če ne bodo odpovedanega v Courchevelu črtali) ter tri superkombinacije (valdiserska naj bi bila v Åreju) in paralelni slalom v Moskvi.

Primerjava lanske in letošnje sezone kaže, da ima januarja bistveno več rezerve Mazejeva, saj je v šampionskem ritmu le v slalomu. V veleslalomu, sicer svoji paradni disciplini, je začela daleč pod pričakovanji, v slalomu pa blestela kot še nikoli prej in že povsem dosegla lanski seštevek ob koncu sezone! Tudi kraljica hitrih disciplin je močno napredovala v veleslalomu in je blizu svojemu lanskemu končnemu seštevku. Če je soditi po januarskih tekmah iz preteklosti (lani si je Maria Höfl-Riesch prismučala odločilno prednost), bo odločilen prav ta mesec. Predvsem za Tino, ki je minulo sezono v osmih tekmah vpisala le 62 točk (Vonnova 485). Letos je bera bistveno ugodnejša, saj je na treh od devetih tekem osvojila 173 točk, Vonnova pa 94. Trikratna osvajalka velikega globusa je favoritinja v Cortini d'Ampezzo, Mazejeva pa na Zlati lisici. V St. Moritzu bo ob smuku odločil dvoboj dveh lani najboljših kombinatork.

Statistika Mazejeve obeta veliko

»Točkovna razlika ni slaba, vendar pa je prednost varljiva. Nevarne tekmice so Mazejeva, Görglova in Fenningerjeva, ne bi pa odpisala niti Höfl-Riescheve,« je povedala Vonnova in dodala, da bo njena prva tekmica bržčas Mazejeva, ki je močna v vseh disciplinah. Američanka je imela minuli teden precej težav z zdravjem. Zanimivo pa je, da sta z Julio Mancuso, po lastnih besedah, preveč spoštovali progo Franza Klammerja. Lindsey upa, da zaradi bolezni dihal ni izgubila preveč moči, nobenega dvoma pa seveda ni, da ni več tako suverena, kot je bila v Kanadi in ZDA. S to ugotovitvijo se strinja tudi Črnjanka, ki je po drugi najboljši superveleslalomski predstavi kariere dejala, da nikoli ni dvomila o nepremagljivosti Vonnove, še zlasti na progah, kakršna je v Bad Kleinkirchheimu.

Statistika Mazejevi veliko obeta. Če bo napredovala v smuku (brez šampionskih presežkov) in v veleslalomu osvajala pričakovane točke ter ostala na slalomski visoki ravni (to sezono je prepričljivo druga), lahko zelo hitro ogrozi vodstvo Vonnove. Ob slovenski svetovni veleslalomski šampionki ta čas največ obeta avstrijska svetovna prvakinja v superkombinaciji Ana Fenninger, ki ima v slalomu sicer velik minus, zato pa je zelo močna v veleslalomu, superveleslalomu in smuku.