Tina Maze v Portillu sanja o olimpijski kolajni

Med pripravami v Čilu se je sedmi sili oglasila smučarka Tina Maze in spregovorila o ciljih za sezono 2013/14.

Objavljeno
26. avgust 2013 23.06
Maze
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Portillo - Najboljša smučarka sveta Tina Maze zadnjih nekaj tednov že pridno nabira smučarske kilometre pred novo sezono. Po pripravah na prelazu Stelvio v italijanskih Dolomitih se je z ekipo podala v Ushuaio v Argentino, od tod pa v Portillo v Čilu, kjer pridno vadi hitre discipline.

V novi sezoni, ki se začenja 26. oktobra v Söldnu, bo Mazejeva branila veliki kristalni globus, ki ga je v minuli zimi osvojila z rekordno prednostjo v zgodovini. Še pomembnjše bodo zanjo olimpijske igre v Sočiju, kjer si močno želi osvojiti zlato kolajno.

To namreč doslej ni uspelo še nobenemu slovenskemu športniku. »Zgodovina me ne zanima toliko v tem pogledu, me nikoli ni. Pomembno bo, da bom izkoristila svoj potencial, se dobro pripravila na OI, ter pokazala, da znam ostati zbrana. Imela bom veliko priložnosti in ne želim izpustiti niti ene. Bo zanimivo in veselim se nove sezone,« je o najpomembnejši tekmi zime 2013/14 dejala Mazejeva.

Navdušena nad treningom s Hirscherjem

Korošica je priprave na južni polobli ocenila kot dobre. »Prvi del je bil tak, kot vedno. Imela sem težave s prilagajanjem, potem pa je drugi del stekel. Rešujem probleme, ko se znajdem v težavah, ker je za šport značilno, da ne gre vedno vse po maslu. Zadovoljna sem z vadbo v Argentini. Tam so bili dolgi dnevi, trde podlage in težki pogoji za smučanje. Tu v Portillu v Čilu je sneg bolj mehak, pravi balzam za moje sklepe. Vsak dan pa skušam dati največ od sebe, kar je možno. Po sezoni se vse malo 'podre' in vsak dan je potrebno delati na tehniki smučanja, da si ponovno v vrhu, kot lani,« je povedala Tina, ki je bila še posebej navdušena nad treningom hitrih disciplin, ki ga je opravila z Avstrijcema, Marcelom Hirscherjem, najboljšim alpskim smučarjem lanske sezone, in Maxom Franzem, specialistom za hitre discipline.

»Trening z najboljšim smučanjem sveta ni majhna stvar. Veliko spoštovanje imam do Hirscherja in njegovega pristopa do treninga. Sem videla, kako delajo, vem kako delamo mi in dobila potrditev, da delamo dobro. Imela sem dodatno motivacijo na treningih. Dejstvo je, da nekateri športniki s svojo ekipo trenirajo sami, kot Hirscher, smukači pa vadijo skupaj, kar je velika razlika. Tudi način dela je drugačen, kot v tehničnih disciplinah. Sama delam oboje in to je bila prava mešanica vsega,« je povedala.

Spoznavanje z Ronconijem

Ekipi aMaze se je na pripravah že pridružil Walter Ronconi, ki je zamenjal Livija Magonija. Kako se je v lovljenju ravnotežja med mogočim in nemogočim v skrajnih naporih, tako telesnih, kot tudi psihičnih, znašel novi mož ekipe? »Zanimivo je vedno, ko pride nova oseba v ekipo. Vsak človek ima svoj značaj in ga ne moreš spoznati v enem dnevu, niti v mesecu dni. Pomembno je, da smo pred sezono v čim bolj različnih položajih, da med sezono ne bomo nad ničemer presenečeni in bomo dobro reagirali v vseh okoliščinah. Začetek ni bil lahek, toda ko pride do kakšnih težav, se pogovorimo in delamo na tem, da bomo ponovno Team to aMaze.«

Drži pesti tudi za košarkarje

V Slovenijo se bo vrnila 3. septembra, dan pred začetkom evropskega prvenstva v košarki. »Spremljam tudi priprave na EP, pravijo, da je Slovenija počasi že 'v zraku'. To je velika stvar, da imamo tako pomembno tekmovanje pri nas in da so naši košarkarji tako dobri, kot so pokazali doslej. Pomembno je, da ohranijo hladne glave in upam, da jim uspe priti do finala,« je najboljša smučarka minule zime sklenila pogovor za STA.