Tinin cilj Maribor, a poslušala bo telo

Danes zadnji veleslalom pred Zlato lisico. Poškodbe redčijo konkurenco.
Fotografija: Tina Robnik bi se rada vrnila med tekmice na Pohorju, a ta čas nima zagotovila, da bo tedaj že 100-odstotno pripravljena za ta korak. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Tina Robnik bi se rada vrnila med tekmice na Pohorju, a ta čas nima zagotovila, da bo tedaj že 100-odstotno pripravljena za ta korak. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Plaz poškodb v alpskem smučanju se ne ustavlja. Prejšnji teden so sezono s strgano križno vezjo v kolenu končale Ana Drev, Stephanie Brunner in Anna Veith. Prav takšno poškodbo ima že za sabo Tina Robnik, ki se pripravlja za vrnitev. »Cilj je nastop v Mariboru, ne morem pa tega že zdaj 100-odstotno zagotoviti,« je razkrila. Danes (ob 10. in 13. uri) bo stiskala pesti za Meto Hrovat, Ano Bucik in Nejo Dvornik, na Kronplatzu bo zadnji veleslalom pred Zlato lisico.

Najboljša slovenska veleslalomistka Drevova je prejšnji teden prestala operacijo kolena, naslednji korak bo rehabilitacija. Ve, kaj jo čaka, saj jo je prestala že trikrat prej pri drugem kolenu. Robnikova ima okrevanje že za sabo, a ni šlo vse po načrtih, vrnitev na smuči se je zavlekla. Na sneg se je postavila konec novembra – po osmih mesecih premora.

Ana Drev je prestala operacijo, zdaj jo čaka rehabilitacija. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Ana Drev je prestala operacijo, zdaj jo čaka rehabilitacija. FOTO: Tomi Lombar/Delo


»Bolj zares sem začela smučati v drugi polovici decembra, vmes sem morala več počivati in delati na kondiciji. Čedalje več sem na snegu,« je razkrila 27-letna veleslalomistka, ki še vedno več časa nameni prostemu smučanju kot treningom na progi. »Vadim po delih, tudi čez prelomnice, vse skupaj skušam povezovati, nisem pa še na tekmovalni ravni,« je razkrila sogovornica, ki se pri vadbi priključuje ekipi, sodeluje pa tudi z demonstratorjem.

Bolečin se še ni povsem otresla. »A pomembno je, da se premika na bolje,« razmišlja Lučanka, ki po prvih zdravniških napovedih gotovo ni pričakovala, da se bo vračanje po poškodbi toliko zavleklo. Kljub vsemu vseskozi ohranja potrpežljivost. Rada bi nastopila na domači tekmi v Mariboru 1. februarja, a zagotovila za to nima. »Smučarsko nisem še na visoki ravni, pa tudi koleno ne zdrži vseh naporov, še vedno se odziva in zakrči. Zato je treba delati postopoma,« se dobro zaveda, da ne sme prehitevati dogodkov.
 

Najprej šok, nato misel na vrnitev


Robnikova se je zelo razveselila stopničk tekmice Brunnerjeve na veleslalomu v ZDA novembra lani, saj je na zmagovalni oder prismučala, potem ko si je ob koncu minule zime strgala križno vez v kolenu in poškodovala meniskus. A Avstrijki so se vsi načrti spet porušili prejšnji teden, ko je na treningu padla in si znova poškodovala isto koleno. »Seveda čutim grenkobo, vendar je tako, kot je. Pozitivno gledam naprej. Enkrat sem se že vrnila še močnejša in potrudila se bom, da bo tudi v drugo tako,« je razmišljala šesta veleslalomistka v svetovnem pokalu.

Stephanie Brunner se je po strgani križni vezi v kolenu marca oktobra že vrnila v konkurenco in osvojila stopničke mesec pozneje, prejšnji teden pa si je spet poškodovala isto koleno. FOTO: Reuters
Stephanie Brunner se je po strgani križni vezi v kolenu marca oktobra že vrnila v konkurenco in osvojila stopničke mesec pozneje, prejšnji teden pa si je spet poškodovala isto koleno. FOTO: Reuters


Naslednji dan se je tretjič v karieri poškodovala še lastnica dveh velikih kristalnih globusov Veithova. Med treningom si je strgala sprednjo križno vez v desnem kolenu, tudi ona v tistem, ki si ga je v preteklosti že poškodovala (pred uvodom v sezono 2015/16). Njena največja zmaga je bila superveleslalomska v minuli zimi, ki jo je nadgradila z olimpijskim srebrom v Pjongčangu v isti disciplini. Rezultata sta bila njen velik osebni dosežek, saj je sezono prej prekinila zaradi prisilnega počitka (vnovična poškodba kolena).

»Diagnoza me je spet – jasno – šokirala. Vendar zame je zdaj napomembneje, da se v miru pozdravim. Telesu bom dala toliko časa, kolikor ga potrebuje. Dobro vem, kaj pomeni vračanje, dvakrat mi je dobro uspelo. Morda to spet ponovim,« se nadeja zmagovalka 15 tekem za svetovni pokal, za katero se ugiba, ali bo morda tokrat smuči postavila v kot.

Anna Veith si je tretjič v zadnjih treh sezonah poškodovala koleno. FOTO: Reuters
Anna Veith si je tretjič v zadnjih treh sezonah poškodovala koleno. FOTO: Reuters

 

Komentarji: