V slovenski odpravi stavijo tudi na sporočilo Petre Majdič

Kongres FIS v Barceloni: Planica s podporo Beljaka drevi v boj za nordijsko svetovno prvenstvo leta 2019.

Objavljeno
04. junij 2014 23.43
jer/primoz finzgar
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Barcelona – Kandidati, ki se potegujejo za izvedbo svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2019, so se včeraj predstavili še komitejema za smučarske teke in nordijsko kombinacijo. Ob tem so si – tako kot že od nedeljskega začetka kongresa Mednarodne smučarske zveze (FIS) – člane njenega predsedstva prizadevali pridobiti na svojo stran tudi z različnimi dobrotami in priložnostnimi darili.

V zakulisju hotela Rey Juan Carlos v Barceloni je slišati marsikaj. Glavna favorita naj bi bila Oberstdorf in Planica, ki naj bi se pomerila v zadnjem krogu drevišnjega (tajnega) glasovanja, manjše možnosti naj bi imel Seefeld, brez njih pa je bojda Almati. Kdor bo prvi zbral večino glasov, torej devet od sedemnajstih članov predsedstva FIS, bo zmagal. V slovenski odpravi so po odlični predstavitvi dobro razpoloženi, najbolj optimistične govorice Planici napovedujejo kar deset glasov; toliko naj bi jih imeli obljubljenih. A se še kako dobro zavedajo, da se obljube nemalokrat prelomijo.

Še posebej kadar lahko na določene odločitve vpliva tudi denar. In tega ima ob Almatiju tudi Oberstdorf veliko, predvsem po zaslugi bogatih nemških pokroviteljev na čelu z Audijem in Viessmannom, ki sta med glavnimi pokrovitelji nordijskega smučanja. Zaradi tega se je tu v minulih dneh pogosto namigovalo, da bi utegnil Oberstdorf (pri)dobiti prvenstvo na podoben način, kot je Katar nogometno SP. »Takšne primerjave po mojem niso korektne, čeprav določeni pritiski zagotovo so. Mi smo svoje naredili, upam, da smo s sporočilom Petre Majdič, češ da denar v športu kljub vsemu ni vse, potrkali na vest glasovalcev,« si je zaželel Primož Finžgar, generalni sekretar prireditvenega odbora Planica.

S svojo ekipo je v Barcelono prišel po zmago, pri čemer poudarja, da je človek, ki stoji po trdnih tleh. »Nisem sanjač, vem približno, kaj v svetu pomeni denar. Zato moramo biti realni. Možnosti vsekakor imamo, čeprav manjše, kot smo jih pred dvema letoma imeli v Južni Koreji,« je presodil Finžgar. Stroški tokratne kandidature se sukajo okrog 200.000 evrov, ki so jih pokrili z dobičkom od zadnjih dveh finalov svetovnega pokala v smučarskih skokih. Ob tem je razkril, da so določen del znova primaknili tudi Beljačani, ki pač v tem, da bi dolina pod Poncami gostila svetovno prvenstvo, vidijo tudi svoje koristi.

V primeru drevišnje zmage bi Planica od FIS prejela 8.750.000 €, največja zimska športna prireditev v Sloveniji pa bi po njegovi oceni stala okrog deset milijonov €, pri čemer računa, da bi samo z vstopnicami zaslužili milijon evrov. In kaj bi se zgodilo v primeru »poraza«? »Najprej bi bilo treba vse skupaj dobro prespati in nato proučiti, ali bi bilo smotrno še kdaj kandidirati. Ne glede na to, kako se bo razpletlo, pa bomo imeli kmalu najsodobnejši nordijski center in po svoje bi bilo škoda, če ne bi imeli tudi prvenstva,« je še pribil Finžgar, silno nezadovoljen nad zadnjimi podatki v zvezi s (pre)počasno gradnjo planiške velikanke. »Ne vem, zakaj se lotevajo projektov, ki jim niso dorasli. Igrajo se z našim ugledom. Če v dveh letih ne bodo dokončali letalnice, bomo izgubili vse zaupanje in potem tudi prvenstva nikdar ne bomo dobili ...«