V Zakopanah zmagoslavje zamejskega Slovenca

Na srednji skakalnici se je z zlato lovoriko na evropskih igrah ovenčal Daniel Tschofenig. Najvišje uvrščeni slovenski reprezentant je bil Timi Zajc.
Fotografija: Daniel Tschofenig se je v zgodovino vpisal kot zmagovalec prve moške skakalne tekme na evriopskih igrah. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
Odpri galerijo
Daniel Tschofenig se je v zgodovino vpisal kot zmagovalec prve moške skakalne tekme na evriopskih igrah. FOTO: Janek Skarzynski/AFP

Zamejski Slovenec Daniel Tschofenig je zmagovalec krstne (moške) tekme v smučarskih skokih na evropskih igrah. Na srednji napravi v Zakopanah je bil najboljši s skokoma, dolgima 104 in 104,5 metra. Avstrijsko slavje je z drugim mestom dopolnil Jan Hörl (101 m in 104,5 m), ki je za reprezentančnim kolegom zaostal za 7,6 točke, bronasto kolajno pa si je priskakal Švicar Gregor Deschwanden (107 m in 101,5 m), ki je za pičlo točko na nehvaležno četrto mesto potisnil Nemca Philippa Raimunda (103 m in 103 m). Peti je bil Norvežan Marius Lindvik (100 m in 101,5 m).

Najvišje uvrščeni slovenski skakalec je bil Timi Zajc. Svetovni prvak z velike naprave v Planici 2023 je s skokoma, dolgima 98,5 in 100,5 metra, pristal na devetem mestu. Anže Lanišek (94,5 m in 98 m) je bil 17., dve mesti pred Žigo Jelarjem (96 m in 97 m), Lovro Kos (95 m in 92 m) pa je tekmo končal na 29. mestu.

Brez nastopa v finalu je ostal Domen Prevc (89 m), ki se je moral med 54 tekmovalci iz 15 držav zadovoljiti s 34. mestom.

Timi Zajc je pristal na devetem mestu. FOTO: Borut Živulović/Reuters
Timi Zajc je pristal na devetem mestu. FOTO: Borut Živulović/Reuters

Kolajna pa Slovencem ne bi smela uiti na današnji popoldanski preizkušnji mešanih ekip, za začetek katere bodo poljski prireditelji zeleno luč prižgali ob 17.30. V prvi seriji bodo nastopili Nika Prevc, ki je pred dvema dnevoma osvojila srebro na srednji skakalnici, Zajc, Nika Križnar, četrta na uvodni skakalni tekmi iger, in Lanišek.

»Vetrovne razmere so bile boljše kot včeraj. Na mali skakalnici, ki mi niso najljubše, sem prikazal kar dobre skoke. V soboto nas čaka še tekma na veliki napravi, tokrat pa mešana ekipna tekma in upam, da bomo prikazali dobre skoke in se udeležili podelitve kolajn. Je pa res, da takšnega pomena kot zimska olimpijska kolajna nima nobena druga,« je izpostavil Timi Zajc.

Skačejo s starimi dresi

Tako pri Zajcu kot pri drugih Slovencih je bila opazna manjša hitrost na zaletni smučini v primerjavi z najhujšimi tekmeci. »Res imamo precej podpovprečno hitrost. Težko je na hitro odgovoriti, zakaj je tako, zagotovo pa se grobost pozna pri tistih finih občutkih, ki so potrebni za dobro drsnost. S tekmo pa vseeno ne morem biti zadovoljen, ne glede na letni čas si vedno želimo visoke uvrstitve. Fantje so storili preveč grobe napake. A so bili iz skoka v skok boljši, posebej Timi in Anže sta bila v finalu že blizu najboljšim. Upam na njuno stopnjevanje nastopov na tekmi mešanih ekip,« si je zaželel glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota.

Nosilci odličij na srednji napravi so se postavili pod zakopanske skakalnice na gori Krokiew. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
Nosilci odličij na srednji napravi so se postavili pod zakopanske skakalnice na gori Krokiew. FOTO: Janek Skarzynski/AFP

Dejal je, da so evropske igre prišle malce prehitro za pripravo opreme, saj se bodo pravila spremenila, v slovenskem taboru pa so se odločili za bolj konzervativen pristop, saj vse podrobnosti novih pravil še niso jasne. Tako Slovenci na igrah tekmujejo s starimi dresi, nekatere druge ekipe pa že z novimi. Spremenile se bodo tako dolžine in širine dresov ter skakalnih čevljev in zagozd.

Anže Lanišek je dejal, da je na srednji napravi v Zakopanah nazadnje skakal leta 2010, takrat še na stari skakalnici, ki so jo medtem, posodobili. »Zavedati se moramo, da smo še v obdobju bazičnih priprav, ko se dvigujejo najtežje uteži in so mišice bolj trde. Zaradi teh iger bomo bomo priprave malce prekinili, z njimi pa bomo nadaljevali po vrnitvi. Tu skačemo s starimi zimskimi dresi, kakšnih posebnih rezultatskih pričakovanj zato nimam. A se bom potrudil po najboljših močeh. V tokratnem finalu sem pokazal, da lahko kljub vsemu še vedno skočim dobro, da tega še nisem pozabil,« je pojasnil Lanišek.

Žiga Jelar je izpostavil, da je kazal boljše skoke doma na treningih. Ob tem je zaupal, da so tedaj skakali s približkom nove opreme, ki naj bi jo imeli po spremembi pravil, tu pa s starimi zimskimi dresi. Kos s svojim nastopom ni bil zadovoljen, prvega je opravil s solidno oceno, drugi pa se mu je povsem ponesrečil.

Preberite še:

Komentarji: