Vadba s Hirscherjem že v Tininem dnevniku

Tina Maze med pripravami v Čilu skozi mrak s 100 km na uro. Prvič trenirala z Marcelom Hirscherjem.

Objavljeno
27. avgust 2013 12.11
Mazel
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – »Če si bil zmagovalec včeraj, nikjer ne piše, da boš zmagovalec tudi jutri. Vse je treba narediti znova. Nikoli ne bom perfektna, lahko pa sem boljša,« se nujnosti trdega dela pred olimpijsko zimo zaveda najboljša smučarka na svetu Tina Maze. Po treningu tehničnih disciplin v Argentini Korošica zdaj pili še hitre v Čilu.

Mazejeva za priprave v Ushuaii v Argentini pravi, da ji vselej dajo veliko naukov, iz katerih nato črpa izkušnje skozi tekmovalno zimo. A tudi v Portillu v Čilu je dobila pomemben podatek: potrditev, da trenira dobro. »Prvi dan sem imela nekaj težav s hitrostjo, ker v Ushuaii nismo trenirali hitrih disciplin. V Portillu je zjutraj precejšnja tema in drveti po hribu navdzol s 100 km na uro je včasih šok. Vendar pa iz dneva v dan smučam bolje. Pomembno je, da se pri hitrem smučanju dobro počutim. Teren v Portillu imam precej bolj v nogah, kot sem ga imela prvi dve leti,« je priprave opisala dobitnica zadnjega velikega kristalnega globusa.

Letos ni preizkušala smuči katerega izmed najboljših smučarjev v svetovnem pokalu. »S serviserjem Andreo Vianellom delamo velike korake. On je tisti, ki nekaj odkrije, jaz pa novost preizkusim. Zdaj so drugi tisti, ki nas posnemajo,« je poudarila kakovostno delo ekipe aMaze. So letos pri Stöckliju pripravili kakšne spremembe pri opremi? »Veliko delajo na razvoju smuči, a tokrat so nam priskočili na pomoč še v drugačni obliki. Semkaj so poslali celo človeka, ki mi razvaža smuči med vsakodnevnim treningom. Kar je pri pripravah za novo sezono zelo pomembno,« je pohvalila svojega opremljevalca.

Velika prednost so prav gotovo priprave z avstrijsko moško smukaško ekipo, s katero sodeluje tretje leto. Tokrat je prvič trenirala z Marcelom Hirscherjem. »Biti na terenu z najboljšim smučarjem na svetu je posebno doživetje. Prvi dan sva skupaj trenirala veleslalom, kar je bilo nekaj, kar sem si zapisala v dnevnik. Lepo je bilo gledati, kako smuča in kako dela njegova ekipa, ki pravzaprav ustvarja podobno, kot to počnemo mi,« je Mazejeva bogatejša za novo izkušnjo. Pravi, da se vsak dan nauči nekaj novega o sebi, treningu in pristopu k delu.

Zaradi težkih razmer v Ushuaii je bil trening v Argentini zanjo zahtevnejši od tega v Čilu. Na prvi postaji južne poloble se je privajala na delo z novim trenerjem Walterjem Ronconijem, na drugi pa je s specialistom za hitre discipline začela tesneje sodelovati.

»Napredujeva, skupaj si ogledujeva proge, skušam razumeti, kako razmišlja, kaj mu gre po glavi in kaj bi mu moralo. Hkrati se trudim opisati, kako razmišljam jaz, kaj hočem in pričakujem. Potrebujeva več treninga in časa, da se navadiva drug na drugega. Vidim pa, da gre odnos v pravo smer. Hitre discipline bomo gotovo še nadgradili v zadnjem tednu, pri tehničnih pa nismo veliko filozofirali. A tudi pri teh bo treba priti na isto valovno dolžino. Vsekakor verjamem, da nam bo uspelo,« vselej k najboljšemu stremi 30-letna slovenska smučarska šampionka.