Valenčič v Bormio s spominom na zagrebške rezultate

Alpski smučarji bodo v januarju nastopili na petih slalomih, prvi bo v ponedeljek v Bormiu.

Objavljeno
02. januar 2014 21.14
Mitja Valenčič na treningu 17.julija 2013
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

Ljubljana – Narava je letos prekrižala načrte zagrebškim prirediteljem slalomskih tekem za svetovni pokal, Sljeme je pustila v zeleni barvi, v belo pa odela Adelboden in Wengen. Obe švicarski prizorišči sta dobili zeleno luč za preizkušnje v tehničnih oziroma hitrih disciplinah. Najprej pa se bodo smučarji ustavili v Bormiu, kjer bodo začeli niz petih januarskih slalomov.

Slovenska odprava se bo v Bormio namenila v nedeljo, dan pred prvim moškim slalomom v novem letu. »Raje bi videl, da bi dirkali v Zagrebu, saj sem tam večinoma dobro nastopal, dosegel pa sem tudi najboljšo uvrstitev v karieri,« se je k sezoni 2009/10, ko je vknjižil 4. mesto, ozrl najboljši slovenski slalomist Mitja Valenčič. »A narava je tokrat ubrala drugačno pot. Treba je sprejeti rezervni scenarij,« je dejal izkušeni tekmovalec, ki bo po olimpijski sezoni končal športno pot. Lani je v Zagrebu še zadnjič v predolimpijski zimi osvojil točke (24. mesto), nato se je začel njegov črni niz. Krivuljo je po petih točkovnih ničlah obrnil navzgor šele na drugem slalomu te sezone v Val d'Iseru s 15. mestom: »Vesel sem, da sem dobil prave občutke na smučeh. Čeprav sem delal napake, sem smučal dobro. S prikazanim sem zadovoljen in želim si, da bi na naslednjih tekmah nadaljeval s podobnimi predstavami. Teren v Bormiu je podoben sljemenskemu, precej položen je. Res pa je, da tam nisem tekmoval celo desetletje,« je razmišljal. Njegova edina udeležba na slalomu za svetovni pokal na tem italijanskem smučišču se je leta 2003 končala z odstopom, dve leti pozneje pa je bil na svetovnem prvenstvu 15.

Premor, ki ga je imel med prazniki, mu je dobro del. Preživel ga je v družinskem krogu. »Trenirali smo pred božičem in novim letom. Najprej v Innerkremsu, zadnja dva dneva pa se pripravljamo v Trbižu,« je poudaril. Natrpan slalomski urnik v tem mesecu ga ne skrbi: »Vsako sezono je tekmovalni ritem v začetku novega leta enak. Vem, kaj me čaka, potrudil se bom na vsaki tekmi štartati maksimalno pripravljen, želim si dobrih nastopov,« Valenčič verjame vase. Med vsemi petimi prizorišči se najbolj veseli zadnjega: nočnega slaloma v Schladmingu. »Avstrijci vedno pripravijo velik spektakel in v takšnem razpoloženju je še lepše tekmovati,« je dejal sogovornik, ki bo prihodnji mesec praznoval 36. rojstni dan.

Valenčiču se bo na naslednjem prizorišču za svetovni pokal pridružil še reprezentančni kolega Matic Skube, ki ga je trenerski štab po odstopu na uvodnem slalomu v Leviju umaknil na tekme nižje ravni. V Bormio bo pripotoval po desetih preizkušnjah za evropski pokal, na katerih je nabiral snežno kilometrino in iskal prave občutke. »V Leviju sem storil napako, smučal sem z zavoro v glavi, premalo tvegano, preveč zategnjeno. Napake še vedno delam, a se trudim, da jih je čedalje manj. Smučam precej bolj sproščeno, kar se mi zdi zelo pomembno. Premiki se poznajo,« je sporočil Skube iz Chamonixa, kjer ga jutri čaka še zadnja preizkušnja za evropski pokal. Kot vselej bo tudi v Bormiu štartal z visoko štartno številko, a si z izhodiščem ne beli glave. Tudi s tem ne, da na tamkajšnjem terenu še nikoli ni tekmoval: »Če hočem dober rezultat, mi mora vsaka proga ustrezati,« je poudaril Škofjeločan.