Velepec: Upam, da smo porabili vso smolo

Biatlon: v Franciji zaradi zastrupitve s hrano Gregorinova nastopila s skrajnimi močmi, Fak predčasno odšel domov.

Objavljeno
15. december 2013 22.05
S. V., šport
S. V., šport

Annecy – Biatlonska karavana je na tretji postaji te sezone le dočakala odlične razmere, a slovenski reprezentanci vseeno ni prinesla želenega učinka. Ravno obratno, doletele so jo nove težave, saj se je večji del ekipe zastrupil s hrano in rezultati so bili temu primerni, Jakov Fak pa je celo izpustil šprint in posledično zasledovalno tekmo.

Potem ko je imel Fak obilo težav v pripravljalnem obdobju, se je smola nanj prilepila tudi v Annecyju, kjer se je naša ekipa že ob prihodu zastrupila s hrano. Brez težav sta jo odnesla le Andreja Mali, ki si sama pripravlja hrano, in Klemen Bauer. Fak je za petkovo štafetno tekmo še stisnil zobe – in nastopil odlično –, na sobotnem šprintu je tudi želel poskusiti, a ker se ni mogel niti ogreti, je bilo seveda brez smisla, da bi vztrajal. Zato se je raje odpravil domov, včeraj pa je že opravil pregled v kliničnem centru, kjer so mu predpisali antibiotike. Nekoliko blažje težave, ki pa so se stopnjevale, je imela Teja Gregorin, ki je včeraj prav tako razmišljala, ali naj nastopi ali ne, ker pa je pred tekmovalci zdaj krajši premor, se je odločila, da vendarle poskusi. Če bi se na progi počutila preveč slabo, pa bi v skrajnem primeru pač odstopila. A je zdržala do konca in v primerjavi s šprintom izgubila le eno mesto, seveda pa so njene želje za francosko postajo svetovnega pokala segale precej višje od 23. in 24. mesta.

»Slabost je bolj vplivala na tekaško predstavo kot na streljanje, pri katerem sem spet naredila nekaj tipičnih napak, ki me spremljajo zadnje obdobje. Na progi sem se zelo trudila, kar se je morda delno odrazilo tudi na strelišču,« je črto pod zasledovalni nastop potegnila Gregorinova, ki je kljub trem zgrešenim strelom poskrbela za najboljšo včerajšnjo slovensko uvrstitev, saj je Malijeva s petimi kazenskimi krogi z 20. mesta nazadovala na 43., medtem ko je Bauer sicer napredoval, a še vedno končal kot 38. »Klobuk dol pred Tejo, da se je kljub slabemu počutju zbrala in ohranila položaj s šprinta. Glede na stanje, v kakršnem je, je bil njen nastop odličen in jasno je, da bi bila zdrava lahko zelo visoko. Upam, da smo zdaj porabili vso smolo za to sezono in da bo v obdobju pred olimpijskimi igrami in med njimi vse tako, kot mora biti,« si je na poti v domovino zaželel trener Uroš Velepec, ki je ne glede na vse Fakove težave letos še vedno optimističen, da bo najboljši takrat, ko bo najbolj potrebno.

Uvodne tri postaje se tako nikakor niso razpletle po slovenskih željah, Velepec pa vseeno ohranja mirno kri. »Z veseljem lahko pogledamo na tekaške predstave najboljše trojice. Mislim, da od tu lahko črpamo optimizem in na tem moramo graditi,« še pravi Velepec, ki bo svoji oboleli četi zdaj privoščil nekaj dni počitka, da se pozdravi, pri čemer ta teden tako ali tako garanja ni imel v načrtu. Biatlonska karavana se bo namreč zdaj za krajši čas ustavila, saj je nova preizkušnja na sporedu šele po božično-novoletnih praznikih, namreč od 3. do 5. januarja, ko bo gostitelj Oberhof.

Nemške tekme bo bržčas najbolj nestrpno pričakal Johannes Thingnes Bø, mlajši brat zmagovalca svetovnega pokala 2010/11 Tarjeija. Dvajsetletnik se je namreč v šprintu razveselil svoje prve zmage v svetovnem pokalu, v zasledovanju pa 1. mesto prepričljivo obdržal in s tem napovedal hiter preskok iz mladinske konkurence, v kateri je na svetovnih prvenstvih 2012 in 2013 osvojil pet zlatih kolajn. Pri ženskah je Selina Gasparin v soboto Švici zagotovila še drugo zmago v zgodovini, včeraj pa se je svojo prvo vknjižila Ukrajinka Valentina Semerenko.