Veterani obvladajo teren, kjer si 'skuriš' noge

V današnji superkombinaciji v Wengnu najprej slalom (10.30), nato smuk (14.00).

Objavljeno
16. januar 2014 19.18
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Wengen – Tekmovalce v hitrih disciplinah pred najdaljšim smukom na svetu že srbijo pete. »Tekma na Lauberhornu se ne konča do zadnjih vrat. Vedno znova spoznavaš, da jo lahko dobiš oziroma izgubiš v zadnjem ovinku,« spoštljiv odnos do proge goji Erik Guay.

Kanadčan je vknjižil najhitrejši čas drugega treninga (2:36,14). Najbolj sta se mu približala Avstrijec Matthias Mayer (+0,13) in Norvežan Kjetil Jansrud (0,31). »Moje predstave na treningu so zelo konstantne, zdaj se ukvarjam le še s tem, kako naj jih kakovostno prenesem na tekmo. Wengen je čudovito prizorišče, na katerem si 'skuriš' noge, ampak kljub temu mi je teren všeč. Wengenska proga je najprimernejša za nas veterane z izkušnjami. Na teh klasičnih tekmah je vedno tudi večji pritisk, a če se bom držal svojega načrta, sem prepričan, da bom konkurenčen,« je razmišljal 32-letnik, ki uspešno okreva po poletni operaciji kolena.

Med izkušenejše sodi tudi Slovenec Rok Perko. Na 4,4 kilometra dolgem smuku je debitiral pred sedmimi sezonami, točke pa je osvojil le v zimi 2007/08, ko je vknjižil 23. mesto. Po težavah z močnimi bolečinami v hrbtu, ki so ga pestile večji del zime, je na obeh treningih te dni dosegel spodbudne rezultate. Po 12. času na prvem, je na drugem napredoval še za mesto. »Vidi se, da so se zdravstvene težave umirile. Proge se loti povsem drugače. Pravi občutki so se očitno vrnili. Nastopil je zelo korektno,« je predstave nekdanjega sotekmovalca ocenil pomočnik trenerja v slovenski ekipi Andrej Jerman. Tržičanu bo prav prišel prost dan pred jutrišnjim smukom. »Wengen je brutalen zaradi dolžine proge. Zadnjih 25 sekund je mučenje, a v tem je tudi čar,« je izzive, s katerimi se spopadajo smukači, opisal Jerman. V skupino izkušenih sodi tudi Andrej Šporn, ki so ga na včerajšnjem treningu ustavili zaradi padca tekmovalca pred njim. Kranjskogorec vse stavi na tekmo po wengenski, ko se bodo smukači merili na Petelinjem grebenu.