Višnarjeva se umika na sever

Smučarski tek: Slovenci s šprinterske postaje v Italiji brez finala. Konec tedna Tour de Ski.

Objavljeno
23. december 2013 10.48
Slovenija.Rogla.18.12.2011 Katja Visnar med tekmo svetovnega pokala v sprintu.Foto:Matej Druznik/DELO
T. V., šport
T. V., šport
Asiago – Četudi so se v slovenski tekaški reprezentanci nadejali, da so z dobrim izkupičkom v Davosu podrli prvo domino, se je že na naslednji preizkušnji v Italiji izkazalo, da zgodbe ne bodo mogli zasukati preko noči. Katja Višnar se ni prebila v finale, zaključni nastop pa je bil nedosegljiv tudi v ekipnem šprintu, v katerem je združila moči z Vesno Fabjan.

Slovenske tekačice so se ob izteku koledarskega leta znašle v zanimivem položaju. V prostem slogu je Vesna Fabjan s 5. mestom v Davosu potrdila, da se vrača v vrhunski tekmovalni ritem, medtem ko je v klasičnem koraku še vedno zelo oddaljena od vrha. Povsem drugače je z Višnarjevo, ki s posameznimi nastopi v klasiki kaže, da je sposobna poseči po mestih pri vrhu, a ji preboj prepreči bodisi lastna napaka pri taktiki bodisi napačna izbira smuči.

To se ji je denimo primerilo v soboto, ko je v kvalifikacijah za dve sekundi za seboj pustila tudi poznejšo zmagovalko Justyno Kowalczyk, v odločilnem polfinalu pa si z menjavo smuči zaprla vsa vrata do vrhunskega rezultata in končala daleč na repu svoje skupine. Včeraj je sicer spet dobro nastopila, a skupaj Slovenki nista mogli do finala (12.), res pa je tudi, da sta najboljše dosežke v ekipnem šprintu doslej vedno dosegali v prostem slogu. Med drugim lani, ko sta s 6. mestom odtekli tudi olimpijsko normo za Soči. Skupaj na ekipnem šprintu v klasiki v svetovnem pokalu sploh še nista nastopili, Fabjanova je rezultat v tej disciplini nazadnje zabeležila leta 2005, ko sta bili s Petro Majdič v Canmoru 13.

Razveseljivo je, da Višnarjevi lov za posamičnim finalom, ki se ji vztrajno izmika, ne načenja samozavesti in tekmovalnega ravnotežja. »Za finale se mora res vse poklopiti. Z rezultatom na posamezni tekmi nisem povsem zadovoljna. Sem sicer v formi, škoda je le, ker še ni vrhunskega rezultata,« je denimo razmišljala po sobotnem 11. mestu, ki bo ostalo zabeleženo kot njena zadnja uvrstitev v tem koledarskem letu, saj se bo zdaj umaknila v svojo drugo domovino Norveško. Sama je namreč že pred sezono skovala načrt, ki ni vključeval nastopov na novoletni turneji, kjer se bo niz tekem začel že konec tedna s prologom v Oberhofu. Kot specialistki za klasiko ji program na njej ni pisan na kožo, a to ji ni bilo najpomembnejše vodilo, saj bi sicer izpustila tudi celoten januarski sklop tekem za svetovni pokal, ko si bodo sledili kar trije šprinti v prostem slogu. Prvi v Novem Mestu 12. januarja, ko se bo tudi spet pridružila reprezentanci.

V Asiagu so sicer priložnost za nastop ponudili tudi dvema tekačema, Boštjanu Klavžarju (71.) in Roku Tršanu (55.), ki je imel v zadnjem času velike zdravstvene težave, vendar sta oba obstala v kvalifikacijah posamezne tekme, kot tudi 18-letna debitantka Anamarija Lampič (51.) in dve leti starejša Nika Razinger (61.). V omenjenih parih so vsi štirje nastopili tudi na včerajšnji štafetni tekmi in končali kot 20.

Sicer pa Asiago ni prinesel premikov v ženskem svetovnem pokalu, saj je Marit Bjørgen zadržala vodstvo pred sobotno zmagovalko Justyno Kowalczyk, četudi je izpustila nastop v Italiji. Njen cilj je namreč novoletna turneja, na kateri še ni zmagala in na katero meri ne glede na to, da se bliža vrhunec zime – olimpijske igre v Sočiju. Prav tako je na vrhu obstal vodilni Norvežan Martin Johnsrud Sundby, ki prav tako v šprintu ni nastopil, edino norveško zmago minulega konca tedna pa je osvojila moška naveza Rønning-Hattestad, v kateri je tekel prijatelj Katje Višnar.

Konec tedna se bo svetovni pokal nadaljeval s prvo tekmo Tour de Ski, ko se bosta v smučine vrnili tudi Barbara Jezeršek in Alenka Čebašek, ki sta minule dni trenirali na Rogli.