Vonnova in njeno sodelovanje z zloglasnim nemškim zdravnikom

Lindsey Vonn v Red Bullovem centru v avstrijskem Thalgau sodeluje tudi z Berndom Pansoldem, ki je bil znan po dopinški aferi.

Objavljeno
22. maj 2013 11.21
SKI-WORLD-CHAMPIONSHIPS-US-VONN
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Ameriška smučarska zvezdnica Lindsey Vonn se je še enkrat več znašla v središču medijske pozornosti. Nekdanja prva dama alpskega smučanja, ki je morala nato prestol prepustiti Tini Maze, naj bi namreč že vrsto let sodelovala z zloglasnim zdravnikom Berndom Pansoldem, ki je v času hladne vojne bedel nad športnikimi »uspehi« tekmovalk z Vzhodne Nemčije, so razkrili pri Daily Newsu.

Vse (pre)večkrat so njegove metode v preteklosti povezovali z zlorabo dopinških sredstev. 71-letni nemški zdravnik se je zaradi spornih metod znašel tudi na sodišču, kjer je tudi priznal svojo krivdo. Zanimivo - po koncu sojenja leta 2000 se je aktiviral predsednik Red Bulla Dietrich Mateschitz in osebno zaposlil Pansoldeja v Red Bullovem diagnostičnem centru v avstrijskem Thalgau, kjer večino poletja v pripravah na novo sezono preživi tudi Vonnova.

Avstrijski proizvajalec energijske pijače je namreč uradni sponzor ameriške šampionke in ji tako vsako leto omogočijo pregled in predpišejo vadbeni program, ki ga izvede v njihovem športnem centru. Sprva so v taboru Vonnove zanikali sodelovanje z Pansoldejem, nato pa vendarle nekoliko sramežljivo priznali, da sta se srečala, a »izmenjala le vljudnosti pozdrav«.

»Lindsey je zelo prijetno dekle. Obišče nas dvakrat letno,« je bila kratka izjava nemškega zdravnika, ki je izpostavil dejstvo, da z Vonnovo ne sodeluje neposredno, saj program treninga sestavlja njen trener Martin Hager. Dodal je, da je temna preteklost zlorabe dopinga za njim in se zaveda svojih grehov. V preteklosti je sicer Pansolde sodeloval tudi z avstrijskim smučarskim asom Hermanom Maierjem, kar pa je bila neke vrste javna skrivnost.

Pansold naj bi v 70. in 80. letih mladim vzhodnonemškim športnicam (vsaj ena je bila stara rosnih 13 let) skrivoma dajal sredstva, ki so vsebovala prepovedane steroide za rast mišic, kar je privedlo do grozljivih posledic. Več kot tisoč nadobudnih športnic je utrpelo resne zdravstvene težave - nekatere najstnice so izgubile dar govora, dobile raka na jetrih, v nekaterih skrajnih primerih pa so jim po obrazu in celotnem telesu pričele rasti goste dlake. Sporne metode oziroma njihove posledice so na sojenju proti Pansoldu leta 1998 poimenovali kar »zločini proti človeštvu«.

Novinar Daily Newsa Nathaniel Vinton Lewis Kay je za pojasnila prosil tudi Vonnovo, toda njen tiskovni predstavnik Lewis Kay v zadnjih dveh tednih ni želel omogočiti intervjuja. Vinton je sicer posebaj poudaril, da je bila štirikratna dobitnica velikega kristalnega globusa večkrat testirana, toda v njenem telesu nikoli niso našli prepovedanih sredstev.