Za Fakovo zmago usoden šestnajsti strel

Prvi mož slovenske biatlonske reprezentance Jakov Fak se po zdravstvenih težavah vrača med najboljše.

Objavljeno
11. januar 2014 23.20
 M. F., šport
M. F., šport
Ruhpolding – Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak je na posamični tekmi na 20 km v Ruhpoldingu pozabil na zdravstvene težave, ki mu grenijo prvi del sezone. Včerajšnji strelski rezultat je bil enak kot tisti pred dvema letoma, ko je postal svetovni prvak na tem nemškem prizorišču, a tokrat ga je namesto na vrh popeljal tik pod stopničke.

Faku je olimpijska sezona postregla s kopico težav. Bolečine v rami so se iz pripravljalnega obdobja preselile tudi v tekmovalno zimo, nazadnje pa se je v njegovo telo naselila bakterija, ki ga je z želodčnimi težavami, pobrano telesno težo in močjo spravila na raven športnega rekreativca. Potem ko je odpovedal nastop na prvem tekmovališču novega leta, je včeraj zablestel v Ruhpoldingu, na prizorišču svetovnega prvenstva 2012. Obetale so se mu stopničke vse do zadnjega streljanja, ko je zgrešil 16. tarčo. »Želel sem si zmagati, a sem s 4. mestom zadovoljen. Navsezadnje je to moj najboljši rezultat sezone. V Ruhpoldingu zaradi lepih spominov rad tekmujem. Tako kot na SP pred dvema letoma sem tudi tokrat zgrešil 16. strel. Bil sem zelo utrujen, posebno so to čutile moje noge, zato se nisem mogel povsem umiriti. Ne čutim še, da sem se vrnil na raven, ki jo zmorem. Napredka ne morem doseči z eno tekmo. Potrebujem več časa, da pridem v dobro formo. Predvsem pa moram pridobiti na moči,« je razmišljal Fak.

Lepa spodbuda za nadaljevanje sezone je potrditev, da je blizu najboljšim; zmage se je sicer z enominutnim pribitkom veselil Norvežan Emil Hegle Svendsen, ki je dobil tretjo od štirih tekem v novem letu, pred Rusoma Aleksejem Volkovom na drugem in Jevgenijem Ustjugovom na tretjem mestu. »Upam, da je to začetek novega obdobja v tej sezoni in se bo rezultatska krivulja obračala le še navzgor. Na progi še nisem imel optimalnega občutka, česar enajsti tekaški čas morda ne razkriva, a se izboljšujem. V zadnjem krogu sem zmogel še nekoliko zmanjšati zaostanek, vendar so bili tokrat trije tekmovalci pač močnejši od mene. Upam, da bom že na zasledovalni tekmi boljši,« je svoj nastop ocenil Fak.

Trener Uroš Velepec se je strinjal z varovancem, da kljub dobremu rezultati še ni na ravni, ki jo je sposoben. »Če bo ostal zdrav in nepoškodovan tudi v prihodnje, bo morda dosegel vrhunec prav na olimpijskih igrah,« v prvega moža reprezentance, ki je v Vancouvru pred štirimi leti osvojil bronasto kolajno – takrat pod hrvaško zastavo –, verjame Velepec. Prepričan je, da bo rezultat iz Ruhpoldinga nadgradil že v Anterselvi prihodnji konec tedna. Pred tem pa ga danes čaka zasledovalna tekma (ob 13.25), na kateri bo nastopil še Klemen Bauer, včeraj s štirimi zgrešenimi streli šele 49. (Peter Dokl in Janez Marič sta bila pri repu uvrščenih). »Rad bi se predvsem uspešno regeneriral, saj je zasledovanje vedno zelo napeto. Vsi si želijo napredovati po lestvici in posledično narekujejo vse hujši ritem. Ker se ne čutim toliko telesno močnega, da bi lahko vlekel karavano, bom pazil na tekmece, a ohranjal svoj ritem,« je Fak razkril taktiko.

Pred moško tekmo se bodo ob 11.15 uri v smučino podale ženske. S tekmicami se bosta merili Teja Gregorin in Andreja Mali. M. F.