Zaradi Sočija še niso obrnili plošče

Pred olimpijsko zimo v smučarskotekaškem taboru niso mogli ničesar spremeniti. Oditi je moral le glavni serviser.

Objavljeno
09. avgust 2013 20.15
Slovenija.Rogla.18.12.2011 Katja Visnar med tekmo svetovnega pokala v sprintu.Foto:Matej Druznik/DELO
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Ni bilo pričakovati, da bodo v slovenskem smučarskem teku pred novo zimo povsem obrnili ploščo in ubrali drugačno pot, saj si takšnega tveganja pred olimpijsko sezono ne bi drznil nihče. Kadrovska zasedba je ostala bolj ali manj enaka z Markom Gracerjem za krmilom stroke, prav tako ožja ženska ekipa, ki je ta teden že odpotovala na priprave na Norveško.


Pri iskanju razlogov za porazno zimo, v kateri je bil res svetel trenutek le nastop Katje Višnar na svetovnem prvenstvu, še bolj pa ukrepov, da se ne bi ponovila, so imeli vsi velik glavobol, kot pravijo, jim ujetost v proračun dobrih 500 tisoč evrov ne pušča pravih možnosti za korenitejše izboljšanje stanja. Edini otipljiv preobrat od zime se je zgodil v servisni službi, saj so se odrekli uslugam Norvežana Pala Rygga, prejšnjo zimo šefa celotnega servisa, v katerem je prihajalo do največjih nesoglasij in nezadovoljstva. Pozimi so proizvajalcu smuči tudi vrnili veliko število parov, ki naj slovenskim tekačicam ne bi ustrezali, tako da je na koncu šef Fischerja poslal jasno, a prijazno opozoril, da so (za)vrnjene količine precej presegle meje. Ko so opravili dodatne preglede, pa so ugotovili, da je bilo precej parov vendarle ustreznih.

Praznino po Ryggovem odhodu bo na tekmah svetovnega pokala delno zapolnil Nejc Brodar, ki bo v novi zimi sicer Gracerjev pomočnik, ekipo za celinski pokal pa bosta vodila Rok Šolar in Matija Rimahazi, s čimer so strokovni kader povečali za dva trenerja. »V mesecih pred OI ni bilo nikakršne možnosti, da bi dobili glavnega trenerja iz tujine. Pomladi smo še imeli nekaj intenzivnih pogovorov z raznimi kandidati, a resni imajo vsi še eno leto pogodb, med drugim smo spet vzpostavili stik z Ivanom Hudačem, ki pa ostaja pri Poljakih. Še eno zimo bo treba delati v takšnih okvirih, potem pa upam in računam, da bomo lahko zgodbo postavili od začetka, saj se bodo po OI mnogi sprostili in tudi pogodbe se jim bodo iztekle,« pojasnjuje Gracer, seveda pa je vprašanje, ali lahko preprečijo, da se sila slabo izhodišče iz sezone 2012/13 ne bi še poslabšalo.

Vesna Fabjan je denimo doživela hud zdrs v šprinterski konkurenci, četudi njen padec iz najboljše trideseterice vsaj finančno za zdaj nima posledic, saj je zaenkrat še članica rdeče skupine, korak naprej pa je pogrešala tudi večina drugih njenih stanovskih kolegic. »Bolj ali manj bomo še eno zimo v takšnem položaju, da bomo poskušali reševati zadeve sproti, velikih sprememb nismo mogli narediti. Hvala bogu, da vsaj dekleta niso izgubila motivacije, potem ko nobeni ni uspelo uresničiti želja, še Katji ob sicer odličnem SP v svetovnem pokalu ni šlo po načrtih. Barbara Jezeršek si je šele maja povsem opomogla po bolezni,« je sicer Gracer priznal, da pri Fabjanovi, ki jo vsako zimo zaustavi bolezen, ne morejo nič narediti, saj sistemsko področja zdravja in preventive nimajo urejenega, zato je precej prepuščenega njej sami. Bo pa skoraj gotovo letos ostala brez nastopa v Kuusamu, ki se je skozi zadnje zime zaradi polarnih temperatur izkazal za vžigalno kapico vseh njenih zimskih zdravstvenih tegob.

Po 30 dneh skupnih priprav v minulih mesecih, na morju, v Planici, Ramsau in nazadnje na Rogli, Višnarjevo, Fabjanovo, Jezerškovo, Alenko Čebašek in Roka Tršana v naslednjem tednu čaka peščica tekem na rolkah na Norveškem, za tem pa se bodo preselili še na enotedenske priprave v Lillehammer. »Z nami ostaja tudi Per Torvik, a še naprej kot svetovalec trenerske ekipe, saj kot predavatelj na fakulteti v službi ne more manjkati med zimo. Še vedno upamo in menimo, da je bilo lansko leto deloma, ob vseh boleznih, tako slabo tudi zato, ker smo v treninge vnašali velike novosti, tudi v tehniki, in so se morale tekačice nanje šele privaditi. Po tej plati bi moralo biti prihodnjo zimo bolje,« se nadeja Gracer.