Anamarija Lampič: Mislim, da je bron več kot dovolj za danes

Skupaj z Evo Urevc je osvojila tretje mesto na ekipni šprinterski tekmi smučarskih tekačic na SP.
Fotografija: Anamarija Lampič (desno) and Eva Urevc sta proslavili nov podvig slovenskega smučarskega teka. FOTO: Odd Andersen/AFP
Odpri galerijo
Anamarija Lampič (desno) and Eva Urevc sta proslavili nov podvig slovenskega smučarskega teka. FOTO: Odd Andersen/AFP

Najboljša slovenska športnica lanskega leta Anamarija Lampič in Eva Urevc sta v finalu ekipne tekme v smučarskem teku na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu osvojili bronasto kolajno. Zmagali sta Švedinji Maja Dahlqvist in Jonna Sundling, drugi sta bili Švicarki Nadine Fähndrich in Laurien van der Graaff (+0,95), Slovenki sta zaostali za 3,46 sekunde.

Lampičeva, ki je že pred SP osvojila mali kristalni globus za zmage v šprintih svetovnega pokala sezone, je v četrtek prišla do brona v posamičnem šprintu. Na ekipnem je bila že srebrna s Katjo Višnar na SP pred dvema letoma v Seefeldu. Z Evo Urevc pa je poskrbela za peta slovensko kolajno na letošnjem SP v Nemčiji.
 

Rusinja ni bila kos Lampičevi


Odločitev o razvrstitvi na vrhu na tekmi tekačic je padla v predzadnji in zadnji predaji, ko je Lampičeva z izjemnim šprintom ugnala Rusinjo Natalijo Neprjajevo in jo potisnila na četrto mesto s prednostjo slabe pol sekunde. Pred zadnjima predajama sta bili Slovenki ves čas okrog 4. mesta in povsem blizu prvouvrščenim v posameznih etapah. Urevčeva je ob svojem zadnjem teku nazadovala na šesto mesto, na zadnjem vzponu pa je izgubila stik z vodilno peterico. Švedska, Rusija, Norveška, ZDA in Švica so bile pred Slovenijo, ki je zadnjič predala s šestimi sekundami zaostanka.

Slovenski junakinji dneva sta si na cilju dali duška. FOTO: Odd Andersen/AFP
Slovenski junakinji dneva sta si na cilju dali duška. FOTO: Odd Andersen/AFP


»Zaradi zaostanka nisem povsem verjela vase. Vendar sem šla naprej in s svojim tempom prišla do vodilnih. Sundlingova je nekoliko ušla na prvem klancu, v drugem vzponu sva se malo zapletli z Američanko Sadie Maubet Bjornsen, ena drugi sva povozili smučki. Malo bolje sem jo odnesla in šla naprej. Na polno sem napadla v ciljni ravnini in tudi Rusinja ni zdržala,« je boj na poti do svojega tretjega odličja na SP opisala Lampičeva v prvi izjavi za Televizijo Slovenija.

»Vsaka kolajna šteje, sicer ni zlata, kot se je mogoče pričakovalo. Vzeti je treba tisto, kar je na voljo v danem trenutku in kar smo zmožni tedaj. In mislim, da je bron več kot dovolj za danes ... Še enkrat pohvala in zahvala našemu servisu, ves teden delajo zelo dobro, neverjetno. Imeli sva res dobre smuči, na teko mehki progi brez njih ne bi bilo te medalje. Komaj čakam na podelitev. Tam bova skupaj z Evo, ne bom sama in to je res odlično,« je dodala Lampičeva.
 

Eva Urevc: Neverjetno!


Urevčeva je bila razočarana z 28. mestom po izpadu v četrtfinalu posamičnega šprinta, v dopoldanskih kvalifikacijah ekipne tekme pa je bila odlična, Slovenski sta pred finalom namreč zmagali v svoji skupini, sedem stotink sta zaostali Američanki Rosie Brennan in Maubet Bjornsen, tretji sta bili Švicarki s 43 stotinkami zaostanka.

Anamarija Lampič (levo) and Eva Urevc sta iztisnili iz sebe največ, kar sta lahko. FOTO: Adam Ihse/AFP
Anamarija Lampič (levo) and Eva Urevc sta iztisnili iz sebe največ, kar sta lahko. FOTO: Adam Ihse/AFP


»V kvalifikacijah mi je bilo bolj všeč kot v finalu, proga je bila trda. Potem pa je postala podlaga zelo mehka, kar mi ni pisano na kožo, a sem to sprejela in naredila svoje,« je povedala Urevčeva po največjem uspehu v karieri, do katerega je prišla po prisilnem premoru in letu dni odsotnosti zaradi poškodbe.

»V finalu je bila zelo zahtevna moja druga predaja. Bila je brutalna, morala sem šprintati na polno od začetka do konca in tu sem plačala davek. Več ne bi mogla dodati temu, kar sem dala od sebe. Vesela sem, da je bilo tudi to dovolj za kolajno. Ko sem predala z zaostankom Anamariji, nisem verjela, da se to lahko zgodi. Potem pa je v ciljno ravnino prišla skupaj z Rusinjo in tedaj sem si dejala, da bi se vendarle lahko izšlo. In se je, neverjetno vesela sem,« je bila presrečna Urevčeva, ki se je pred leti ukvarjala tudi z atletiko, veslanjem in biatlonom.

Izidi ekipnega šprinta

1. Maja Dahlqvist/Jonna Sundling (Šve) 16:27,94
2. Laurien van der Graaf/Nadine Fähndrich (Švi) +0,95
3. Eva Urevc/Anamarija Lampič (Slo) 3,46
4. Rusija 3,95
5. ZDA 5,83
6. Norveška 18,94
7. Finska 24,26
8. Češka 29,37
9. Nemčija 36,65
10. Francija 1:03,80
 

Tekača brez finala


Janez Lampič in Vili Črv sta na ekipni tekmi ostala brez finala. V kvalifikacijski skupini sta bila deseta, 10,08 sekunde za Norvežanoma Erikom Valnesom in Johannesom Hoesflotom Klaebom, ki sta bila najhitrejša. Rusa Aleksandr Boljšunov in Gleb Retivih sta na 2. mestu zaostala za 12 stotink.

Komentarji: