Zgodovina se na Švedskem ponavlja

Slovenska moška biatlonska falanga v šprintu zaostala za pričakovanji.

Objavljeno
01. december 2013 01.59
S. U., šport
S. U., šport
Östersund – Potem ko si za današnje sklepno dejanje uvodne postaje sezone slovenski biatlonci niso pridobili prav spodbudnih izhodišč, je že jasno, da podobno kot pred letom tega prizorišča ne bodo ohranili v lepem spominu. Puška udarnega aduta Jakova Faka je še daleč od natančnosti, podobno je tudi z drugimi člani naše izbrane vrste.

Prva tekma sezone karavani svetovnega pokala prinaša kopico ugank in seveda tudi nestrpnega pričakovanja. Po njej resda še nikakor ne gre soditi o realnih razmerjih moči, a prav pred letošnjim odhodom na Švedsko je Fak razmišljal o drugačnem scenariju kakor pred enim letom. Takrat je namreč v Östersundu zelo slabo vstopil v sezono, se je pa nato z uvrstitvami na stopničke (tudi najvišjo) imenitno pobral na naslednjih dveh prizoriščih v Hochfilznu na Tirolskem in na naši Pokljuki. Vseeno je med zimo še večkrat omenil, kako pogreša uvodno bero točk, ki mu je za konec zmanjkala tudi za mesto med najboljšo trojico v skupnem seštevku.

Toda zgodovina se je hitro ponovila. Nekdanji svetovni prvak in iz prejšnje zime bronasti na največjem biatlonskem tekmovanju je spet štartal krepko za najboljšimi, predvsem očitno znova vodilnim asom karavane Martinom Fourcadom. Francoz je podobno kot na premierni 20-kilometrski tekmi opravil s konkurenco, med katero sta se v današnje moško zasledovanje (ob 13.30; ženska tekma ob 11.30) uvrstila le dva slovenska reprezentanta – Klemen Bauer (22.) in Jakov Fak (28.). Zunaj skupine 60 udeležencev omenjene zasledovalne preizkušnje sta ostala Janez Marič (68.) in Peter Dokl (95.).

Za uvod v sezono se je tako najbolje izkazal Bauer, na četrtkovi posamični premieri je že bil med deseterico, včeraj je po dveh zgrešenih strelih v sprintu prišel do novih točk, a je bil vendarle brez vrhunske uvrstitve. »V primerjavi z uvodno tekmo sem bil tokrat celo bolj sproščen in sem tako laže tekel. K temu so precej pripomogle tudi vrhunsko pripravljene smuči. Seveda pa je škoda, da hitrosti v smučini nisem zaokrožil z natančnejšim streljanjem. Najprej mi je kazalo dobro, ko pa sem zgrešil pri predzadnjem poskusu stoje, me je vrglo iz ritma, kar malce sem zaspal in ga tako polomil še pri zadnjem strelu,« je po sprinterski tekmi povedal Bauer, edini med napovedovanimi slovenskimi kandidati za visoka mesta v svetovnem pokalu, pri katerem je opazno napredovanje v primerjavi s prejšnjo sezono. Po uspešno opravljeni diplomski nalogi na Fakulteti za šport je bolj sproščen, in čeprav včeraj ni dosegel želene ponovitve med deseterico, ga raven nastopa ni razočarala, v prihajajočih tekmah pa bo poskušal ohraniti sedanji dober občutek na strelišču.

Pri Faku je zgodba drugačna. V sezono je namreč vstopil kot eden udarnih slovenskih adutov za olimpijski Soči, a je na uvodnih dveh preizkušnjah zime zaostal za pričakovanji. Včerajšnji trije zgrešeni streli v sprintu so zahtevali visok davek, povsem razumljivo je bilo njegovo razočaranje nad dosežkom. »Predvsem moram zdaj opraviti nastop, s katerim bom sam zadovoljen, potem bom najbrž dosegel tudi vrhunsko uvrstitev,« je dejal in ohranil upanje na uspeh že na naslednji postaji na Tirolskem. Prav tam je pred enim letom hitro odgnal uvodno švedsko slabo voljo.