Zimska konfekcija - za vse leto

Kako izbrati ustrezna oblačila za tek na smučeh. Na spletnem Delu kmalu videošola teka na smučeh.

Objavljeno
16. januar 2012 11.13
Primož Kališnik, Ante Orlić, Delo.si
Primož Kališnik, Ante Orlić, Delo.si

Oblačila, v katerih tečemo na smučeh, morajo imeti več lastnosti, in vse naj bi bile tekaču prijazne: biti morajo topla, a v njih se ne smemo preveč oznojiti, biti morajo lahka, a hkrati neprepihljiva. Na trgu je veliko materialov s takimi lastnostmi in če ste rekreativni športnik, imate verjetno kakšen kos že v omari. Dobro je, da je večina oblačil za kolesarjenje v hladnejših dneh zelo podobna oblačilom za smučarski tek - in oblačila za smučarski tek boste na kolesu potrebovali v pozni jeseni, pozimi in v zgodnji pomladi. Če, denimo, kupimo jakno za smučarski tek, jo bomo lahko uporabljali vse leto, tako za kolesarjenje, pohodništvo, pa tudi za hojo v hribe.

No, če ne bomo šli po nakupih, nam bodo prav prišle lahke ogrevalne hlače, in anorak, ki diha; izogibajmo se le izdelkom iz "popolne plastike", saj se bomo pod njim grdo oznojili. Takoj, ko se bomo ustavili, nas bo zazeblo in do bolezni ni daleč. Tudi kapa naj bo tanka, pomemben del opreme pa so rokavice. Alpske smučarske bodo le za tiste, ki bi na tekaških smučeh hodili v hudem mrazu, za tek pa boste potrebovali tanjše, ki dihajo; telo odvaja toploto tudi skozi dlani. Tudi za rokavice velja, da vam bodo v mrazu služile še na kolesu in pri suhem teku, poleti pa v hribih, tako da nakup tega dela garderobe ni stran vržen denar. Naj pa na rokavicah piše windstopper ali goretex, če se le da, to sta odlična materiala...

No, če nimate namena zelo veliko teči, pa investirajte v kakovostno smučarsko perilo in potem nataknite navadno trenirko in anorak. Ko vam bo vroče, snemite anorak, v trenirki boste lahko lepo tekli, le pri dolgih spustih je treba paziti, da vas ne prepiha. Smučarsko perilo bo poskrbelo, da vas med tekom nebo zeblo, a ko boste nehali s tekom, se takoj preoblecite, saj bo trenirka bo popolnoma mokra, perilo pa tudi. Smučarsko perilo boste lahko imeli za alpsko smučanje, poleti pa s seboj v hribih, če se nenadoma shladi.

Nosite zaščitna sončna očala. V močnem soncu so nujna, tistim cenenim pa se raje odpovejte, ne samo zaradi slabih stekel, pač pa tudi zato, ker se pri morebitnem padcu lahko zlomijo in vas grdo porežejo po obrazu.

Naš predlog: kolesarska očala bodo prima tudi za tek na smučeh.

In še nekaj: ne pozabite piti, pri teku na smučeh je poraba tekočine velika, še zlasti, če tečete v oblačilih, ki slabo odvajajo vlago in telesno temperaturo; v takem primeru lahko zelo hitro pride do dehidracije.

Kdaj ste dehidrirani: ko na stranišču zelo temno lulalte... Ta recept nam je zaupal olimpijski in svetovni prvak, veslač Olaf Tufte.