Zmaga Mikaele Shiffrin, Ilka Štuhec do rekorda sezone

Ameriška zvezdnica alpskega smučanja Mikaela Shiffrin je na superveleslalomski preizkušnji v švicarskem St. Moritzu tretjič v sezoni pokorila konkurenco.
Fotografija: Mikaela Shiffrin (na fotografiji) se je razveselila prve zmage na superveleslalomih v tej sezoni. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin (na fotografiji) se je razveselila prve zmage na superveleslalomih v tej sezoni. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Mikaela Shiffrin je po slalomih v Leviju, dobila je oba, zabeležila še prvo zmago v superveleslalomu v sezoni 2022/23 in še povečala prednost pred zasledovalkami v skupnem seštevku svetovnega pokala. Američanki sta se v nedeljo v St. Moritzu najbolj približali Italijanka Elena Curtoni in Francozinja Romane Miradoli, zaostali sta 12 oz. 40 stotink sekunde.

Ilka Štuhec se je dan po velikem podvigu in osvojenem drugem mestu na smuku na progo podala šele kot 57. od 59 nastopajočih in kljub temu izboljšala svoj najboljši dosežek aktualne sezone na superveleslalomih, 29. mesto iz kanadskega Lake Louisa je »popravila« z zelo vzpodbudnim 17. mestom (+ 1,52 sekunde).

Shiffrin je v St. Moritzu vpisala že 77. zmago na tekmah svetovnega pokala, svojo peto superveleslalomsko in skupno četrto na tekmah v St. Moritzu. Američanka je superveleslalom tu dobila tudi leta 2018, na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu pa je leta 2017 osvojila svoj tretji naslov slalomske svetovne prvakinje od skupno štirih. Zvezdnica iz Vaila je števec zmag v svetovnem pokalu v sezoni 2022/23 premaknila na številko 77, s čimer jo od ženske rekorderke rojakinje Lindsey Vonn (82) loči pet zmag, od absolutnega rekorda Šveda Ingemarja Stenmarka (86) pa devet zmag.

Ilka spet v pogonu šele sredi januarja

Nosilka velikega kristalnega globusa za skupno zmago v minuli zimi je pred tekmami na Semmeringu, dvema veleslalomoma in slalomom, s katerimi se bodo sklenila ženska tekmovanja v letu 2022, ubranila mesto vodilne v seštevku zime. Shiffrin ima 575 točk, Italijanka Sofia Goggia, ki je bila po epski zmagi z nedavno operirano dlanjo na sobotnem smuku tokrat peta, je zbrala 470 točk. Edini slovenski nastop na nedeljski tekmi je bil na repu nastopajočih, ko se je s številko 57 po progi pognala Ilka Štuhec. Mariborčanka je povsem solidno opravila s preizkušnjo. Ob prihodu v cilj je osvojila 17. mesto za novih 14 točk za seštevek svetovnega pokala.

Štajerka je v soboto navdušila z vrnitvijo na stopničke po skoraj štiri letni odsotnosti z zmagovalnih odrov v svetovnem pokalu. Edina slovenska predstavnica v hitrih disciplinah v ženskih konkurenci na tekmah najvišje ravni je osvojila drugo mesto na smuku, kjer je leta 2017 osvojila prvega od dveh naslovov svetovne smukaške prvakinje. Štuhčevo naslednji preizkušnji v hitrih disciplinah čakata šele v letu 2023, ko bo St. Anton v Avstriji 14. in 15. januarja gostil smuk in superveleslalom za ženske.

Preberite še:

Komentarji: