Alenka se še uči, kako teči v skupini

Slovenski smučarski tekačici Alenka Čebašek in Lea Einfalt sta pred današnjim šprintom preizkušali predvsem klanec.

Objavljeno
06. januar 2015 00.45
T. V., šport
T. V., šport
Val Mustair – Po nedeljskem premiku v več kot 200 km oddaljeno prizorišče v Švici so tekači na smučeh včeraj z zadovoljstvom ugotavljali, da jih bodo na današnjem šprintu v prostem slogu čakale povsem drugačne, neprimerno boljše razmere. V slovenski reprezentanci zatrjujejo, da so pustili za seboj črno nedeljo in da sta obe tekačici nared za nov izziv novoletne turneje.

Največjo skrb je namreč povzročala prav negotovost, kako se bosta obe odzvali, potem ko sta na drugi etapi Tour de Ski precej nazadovali, četudi sta vedeli, da bo tek na 10 km klasično zanju največji izziv. »Že prej smo vedeli, da bo to tekma, ki jo bosta morali predvsem preživeti. Ker je v noči pred štartom pihal hud veter, pa so bile razmere – med drugim zaradi iglic na progi – še zahtevnejše. Na srečo pa tekma ni pustila posledic, obe sta motivirani, da dosežeta še kakšen odmeven rezultat na posamezni etapi,« trenerju Marku Gracerju niti ni bilo treba poseči po dodatnih motivacijskih prijemih, nič bolj pa si še ni na jasnem, kako daleč v Tour de Ski bodo spustili Alenko Čebašek. Zagotovo pa bo štartala še v sredo na 5 km.

Seveda je neizogibno vprašanje, ali se sooča tudi s padanjem forme, potem ko je odlično opravila novembrski in decembrski del svetovnega pokala, čemur šef slovenske stroke pritrjuje, a v isti sapi poudarja, da je vseeno še vedno sposobna odteči krepko bolje kot v nedeljo. »Mislim, da ji je med tekmo padla tudi motivacija, ko je videla, da ne bo mogla zadržati visokega položaja s prologa. Preprosto je popustila,« pravi Gracer, vsi pa poskušajo pri Čebaškovi najti tudi pot, ki bi jo dvignila korak više v šprintu, ki je minula leta veljal za njeno paradno disciplino. V pogovoru za Delo je pred dvema tednoma potarnala, da le v tej disciplini že nekaj časa stoji na mrtvi točki, danes bo imela novo priložnost, da premakne svoje meje, četudi bo šprint v Val Mustairu eden zahtevnejših v svetovnem pokalu.

»Za dober rezultat ne zadošča le dobra pripravljenost, ampak moraš biti tudi zelo iznajdljiv. Prolog je namreč dober pokazatelj posameznikove forme in zato ne dvomim o tem, da je Alenka sposobna doseči dober rezultat na najkrajši razdalji. Njena težava je, da se v skupini ne znajde. Če pride v ospredje, popusti, včasih ne zapre praznega prostora, ki je pred njo, in jo tekmice prehitijo. Takšne napake so v šprintih odločilne, velikokrat je na takšen način izgubila polfinale. Po nepotrebnem,« Gracer pravi, da se zavedajo njenih šibkih točk, a napredek je odvisen tudi od prilagajanja tekačev razmeram, zato se Čebaškova s tem veliko ukvarja, svoje, upajo, bodo sčasoma naredile tudi izkušnje.

Danes bosta tako z Leo Einfalt tekli v povsem drugi smučini kot pred dvema dnevoma, v Švici je temperatura pod ničlo in proga trda, zato so včeraj predvsem trenirali spust, ki je precej poledenel. »Proga je težka, a zato primerna tudi za Leo, ki sicer v šprintu še ne more meriti visoko. Prav zaradi zahtevnosti terena pa bi tokrat lahko prišla blizu trideseterice. Vemo, da počasi štarta, a če bo znala napasti in bo optimalno opravila nastop, se lahko nadeja dobrega dne. Alenka pa mora predvsem odteči na ravni prologa,« pravijo v reprezentanci, eni najmanjših na novoletni turneji. Največjo podporo imajo pač Norvežani, ki se nadejajo, da bodo ohranili skupno vodstvo tako pri moških (Petter Northug) kot pri ženskah (Marit Bjørgen).