Alexis Pinturault, mož z dinamitom v nogah

Vsestranski francoski smučarski as Alexis Pinturault bo v tej sezoni napadel veliki kristalni globus.

Objavljeno
01. november 2014 23.44
Austria Alpine Skiing World Cup
M. F., šport
M. F., šport
Courchevel – Če bi v svetovnem pokalu imeli tekmovanje za najprijetnejšega smučarja, bi bil med glavnimi aduti za naziv tudi Francoz Alexis Pinturault. Kljub uspešni, vzpenjajoči se karieri in visokim ambicijam ostaja 23-letnik nevsiljiv in takten. Po izjemni zimi, v kateri je osvojil olimpijski bron in 3. mesto v skupnem seštevku, je v novi pripravljen za stopnico više: veliki kristalni globus.

Napredek Pintuja, kot ga kličejo prijatelji, je iz sezone v sezono lepše opazovati. Postaja najbolj vsestranski smučar v belem cirkusu. V svetovnem pokalu je zbral sedem zmag; pogreša le še smukaško, v drugih štirih disciplinah je namreč že pometel z vsemi tekmeci.

»V poolimpijski sezoni bom napadel veliki kristalni globus. Verjamem, da imam veliko možnosti, saj sem lahko hiter v štirih disciplinah, kar je moja prednost pred največjimi tekmeci. Zavedam se, da ne bo preprosto, pričakujem hud boj skozi vso sezono, ampak pripravljen sem na to,« je razmišljal Pinturault, ki je zavoljo projekta veliki kristalni globus v trening vključil tudi najhitrejšo disciplino. »Zaradi svoje vsestranskosti bom imel natrpan tekmovalni urnik. Prav zato bom izbral le dve ali tri smukaške preizkušnje, na katerih bom nastopil. Sicer pa je to disciplina, v kateri si želim postopnega napredka v prihodnosti,« je opozoril. Čeprav se zaveda, da bo moral vanjo vložiti še veliko časa in garaškega dela, verjame v svoje smučarske sposobnosti. »Pomembno je slediti cilju, zaupati sebi in svojemu instinktu. Na smučeh sem od drugega leta. Menim, da se lahko znajdem skorajda v vsakem položaju, verjamem vase,« je poudaril, da na svoji poti razvoja ne vidi ovir.

Da bo kraljevska disciplina še kako pomembna v boju za vrh skupnega seštevka, poudarja tudi francoski trener za tehnične discipline David Chastan. »Pri smuku mora napredovati in nabirati dragocene točke. To je zanj nuja, če hoče doseči cilj,« je poudaril, da bo moral tudi v zanj najšibkejši disciplini iztržiti največ.

Za »najnevarnejšega« v belem cirkusu ga je imenoval tudi dvakratni zmagovalec svetovnega pokala Aksel Lund Svindal, ki se je v zadnjih dveh sezonah moral zadovoljiti z nazivom drugega najboljšega smučarja v skupnem seštevku. Zaradi poškodbe ga v tej zimi ne bo na strminah. Pinturault se bo tako trudil zmesti predvsem izjemnega Marcela Hirscherja, dobitnika prestižne lovorike zadnjih treh sezon.

Z Avstrijcem jima je skupna eksplozivnost. »Zdi se, kot da ima dinamit v nogah,« je Francoza opisal reprezentančni kolega Julien Lizeroux. »In sovraži biti drugi ali tretji. Kar tudi pove na glas. Ni prav tipično francosko razpredati o tem, da hočeš biti najboljši. Ampak on s tem nima težav in menim, da takšna miselnost krepi njegovo moč,« je razmišljal Lizeroux.

Pinturaultov oče Claude je prepričan, da je njegov sin uspešen tudi zato, ker ne mara izgubljati. »Ko je bil še otrok, ga je grizlo, ker zaradi nizke rasti ni bil med najboljšimi. Vsi višji vrstniki so ga prehitevali in premagovali,« je opisal, kaj je malega Pintuja gnalo naprej. »Zame je s smučarskega gledišča popoln: telesno je zelo močan in hiter, gibi so usklajeni, popolnoma obvlada svoje telo v prostoru,« ga je ocenil. Kot zanimivost: Alexis je gibanje na smučeh občutil, še preden se je rodil. Njegova mama Hege Weeg (sicer Norvežanka) je smučala tudi med nosečnostjo.

Francoski tekmovalec pravi, da je že v otroštvu, ko so ga premagovali vrstniki, verjel, da bo nekega dne zmagoval. »Če trdo delaš in pravilno pristopaš k svojim ciljem, se ti ves trud in čas enkrat zagotovo obrestujeta. Verjamem, da tako stvari v življenju delujejo, posebno v športu,« je zaupal. S čim bi bil ob koncu svoje športne poti zadovoljen? »Če bi ljudje, ko bi čez 20 let govorili o alpskem smučanju, pomislili na Alexisa Pinturaulta, bi bilo to zame največje priznanje,« je dejal tretjeuvrščeni na uvodu sezone v Söldnu.