Almati in Peking prepričljiva pri predstavitvah olimpijskih kandidatur

Prireditelja zimskih olimpijskih iger 2022 bo skupščina MOK izbrala konec julija na zasedanju v Kuala Lumpurju.

Objavljeno
09. junij 2015 20.34
OLYMPICS-WINTER/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Lozana - Na današnjem zasedanju izvršnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) v Lozani sta se predstavila oba kandidata za izvedbo zimskih olimpijskih iger leta 2022, Peking in kazahstanski Almati, ki sta imela sprva na voljo vsak po 45 minut, nato pa sta še odgovarjala na vprašanja članov MOK. Dokončna odločitev o gostitelju bo padla na 128. zasedanju skupščine konec julija in v začetku avgusta v Kuala Lumpurju, zmagovalni kandidat pa bo lahko računal tudi na 880 milijonov dolarjev pomoči krovne olimpijske organizacije.

»Zelo me veseli, da sta obe mesti v tolikšni meri upoštevali priporočila in navodila naše Agende 2020. Šele pol leta je minilo, odkar smo uvedli te reformne ukrepe. Obe kandidaturi sta pokazali, da sta mesti osredotočeni na možnost raznolikosti ponudbe. Obe ponujata usklajena proračuna, predstavniki obeh tudi natančno vedo, kaj želijo doseči. Skladno z Agendo 2020 so ponudili projekt, ki bo po olimpijskih igrah koristil širšemu okolju in družbi,« je poudaril prvi mož MOK Thomas Bach.

Kandidaturo Almatija sta predstavila kazahstanski premier Karim Masimov in dobitnik olimpijskega brona v umetnostnem drsanju Denis Ten. Poudarek je bil na predstavitvi Almatija kot zimskošportnega središča, ki ponuja tekmovanja na naravnem snegu. Poznavalci so za šibko točko kandidature izpostavili pomanjkanje izkušenj, saj država doslej še ni gostila velikih športnih tekmovanj, in morebitne težave pri nastanitvah.

Kitajsko delegacijo je vodil drugi mož vlade Liu Yandong, športno plat pa je predstavljala hitrostna drsalka Yang Yang. Peking stavi na izkušnje z izvedbo poletnih iger leta 2008, zmožnost hitrega ustvarjanja umetnega snega in 300 milijonov potencialnih navijačev. Glavni minusi kandidature pa so onesnaženost, oddaljenost med posameznimi središči izven mesta in strah pred pomanjkanjem umetnega snega na visokogorskih prizoriščih.

»Obe predstavitvi sta bili profesionalni, tako da za nas prideta v poštev obe mesti,« se ni na eno ali drugo stran nagnil predsednik Mednarodne smučarske zveze (FIS) Gian-Franco Kasper.