Ameriška senzacija in slovenski polom

49. SP v biatlonu: Bailey presenetljivo zmagal na 20 km. Bauer povsem odpovedal.

Objavljeno
16. februar 2017 21.36
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Hochfilzen – Nasmeh se je le za kratek čas vrnil v slovenski biatlonski tabor. Kajti v sredo po lepem nastopu Teje Gregorin za 12. mesto na 15-kilometrski tekmi so bili pri naši reprezentanci, kar zadeva to prvenstvo, najbolj zadovoljni doslej. A že včeraj je sledilo razočaranje. Slovenski adut Klemen Bauer je doživel pravi tekmovalni polom in bil komaj 88. Zmage so se presenetljivo veselili v taboru ZDA.

Sprva je bilo videti, da bo na tribunah med glasnimi privrženci češke reprezentanco spet teklo njihovo znamenito pivo za novo zlato kolajno. Prve so se razveselili po zaslugi Gabriele Koukalove, zdaj je bil pred zmago na najdaljši posamični preizkušnji svetovnega prvenstva, tekmi na 20 kilometrov, Ondrej Moravec. Toda v cilju je bilo treba počakati še tekmovalca s številko 100 – Američana Lowella Baileyja. Pred tekmo ga ni bilo v krogu favoritov, pri 35 letih je doslej bil le enkrat na stopničkah v svetovnem pokalu, na prvenstvih pa je bila do včerajšnjega dne njegova najvišja posamična uvrstitev lansko 10. mesto v skupinskem štartu na Holmenkollnu, prizorišču odmevnega športnega praznika nad Oslom.

Tudi letos osrednje biatlonsko tekmovanje sezone privablja pozornost, vendar takšne kot lani na Norveškem v Avstriji zdaj vendarle ni. Domači obiskovalci predvsem pogrešajo kolajno katerega od adutov iz rdeče-belo-rdečega tabora, tudi včeraj je niso dočakali. Na stopničkah je bil spet prvi junak biatlonske karavane, 28-letni Francoz Martin Fourcade, a tokrat mu je pripadel bron: natančnejša sta bila Američan in Čeh, oba sta pokrila vseh 20 tarč! »No, takšne predstave zlepa ne doživiš. Pravzaprav je bila ta tekma zame popolna, kot v najlepših sanjah. Ko zdaj pomislim, da sem pred sezono razmišljal, da bi sklenil športno pot, sem presrečen, ker sem le vztrajal,« ni bilo konca veselju ameriškega reprezentanta. Za dobre tri sekunde je bil ob koncu hitrejši od češkega tekmeca, ki je iz leta v leto uglednejši reprezentanci priboril novo kolajno, povsem vzhičen pa le ni bil: »Lovorika je vendarle lovorika, jaz sem na koncu ostal brez nje.«

Slovenska bera? Pod vsemi pričakovanji! Trener Tomaš Kos je bil delno zadovoljen le z nastopom Mihe Dovžana, ki se še komaj spoznava z elitno konkurenco. Včeraj je bil ob dveh zgrešenih tarčah 50., popolno razočaranje pa je predvsem prinesel nastop udarnega slovenskega aduta na tej tekmi Klemna Bauerja. V nedeljo je namreč konkurenco opozoril nase, ko se je po 33. izhodiščnem mestu iz šprinta v zasledovanju premaknil kar za 17 mest navzgor, a tokrat niti delne ponovitve lepega nastopa ni uprizoril.

Zgodba se mu je podrla že za uvod, ko je leže zgrešil tri tarče, skupno je bil sedemkrat nenatančen, zato je to tudi doživel pravi tekmovalni polom. Tokrat niti trener Kos, ki (pre)pogosto v neuspehih ščiti svoje biatlonce, ti so zdaj že drugo zimo zapored daleč od nekdanje uspešne ravni slovenske reprezentance, ni iskal opravičil pri poraznem nastopu izkušenega tekmovalca. »Vse mu je šlo narobe: strelski del, zbranost, tudi v smučini ni bilo prave svežine. Edino, kar si zasluži dobro oceno, so smuči, a pri končnem izidu to ni bilo opazno. Napak je bilo preveč, streli so bili po tarči razmetani, prehitro jih je sprožil, Veter v tem primeru ne more biti izgovor,« je bil jasen Kos, ki bo zdaj poskusil tekmovalce kar najbolj zbrati za sklepni del prvenstva. Ob Dovžanu in Bauerju je nastopil včeraj še Oblak, na 82. mestu je bil le malo boljši od udarnega slovenskega aduta.

Danes bodo prvenstvo nadaljevale ženske štafete, tekma bo ob 14.45.