Ana v boj za veleslalomsko sedmerico

V ospredju zaključka finala svetovnega pokala bo boj za veleslalomski globus Mikaele Shiffrin in Tesse Worley.

Objavljeno
17. marec 2017 22.39
Slovenska alpska smučarska reprezentanca pred svetovnim prvenstvom. Ana Drev na novinarski konferenci. Ljubljana, Slovenija 31.januarja 2017. [Drev Ana,Smučarska zveza Slovenije,alpsko smučanje,slovenska reprezentanca,športniki]
Vito Divac
Vito Divac

Aspen – Medtem ko se bosta Mikaela Shiffin in Tessa Worley v veleslalomu borili za mali globus (Francozinja ima 80 točk naskoka), bo edina slovenska finalistka Ana Drev bila bitko za elitno sedmerico na svetovni lestvici, s čimer bi si ohranila mesto, ki ga je sicer zasedla po koncu prejšnje sezone.

Vendar pa ji bo letos precej težje, čeprav kot osma za sedmouvrščeno Manuelo Mölgg zaostaja le za šest točk. Za petami ji namreč močno piha Viktoria Rebensburg, zaostaja le za točko. Po zadnjih dveh veleslalomih sodeč – na SP v St. Moritzu 7., v Squaw Valleyju 5. – je v dobri formi. V primerjavi s tekmicama je rezultatsko nekolikanj slabša od Italijanke in boljša od Nemke.

Zanimivo je, da je Drevova v enakem položaju, kot je bila pred enajstimi leti v Aspnu, ko se je borila za petnajsterico najboljših. Takrat je bila 11. Sicer pa ji ameriško smučišče ne ustreza najbolje. V 17 nastopih je kar desetkrat ostala brez točk. Trener Denis Šteharnik je potrdil dobro formo smučarke iz Šmartnega ob Paki. Prepričan je, da bo dosegla odličen rezultat.

V precej težjem položaju bo v boju za petnajsterico prvokategornic Ana Bucik. Triindvajsetletna Primorka je danes (slalom bo ob 17. in 19.30) v krogu sedmih smučark, ki se potegujejo za uvrstitev od 10. do 15. mesta na koncu slalomske sezone. Ima pa ugoden položaj, saj bo v boj za petnajsterico štartala s 13. mesta. Šteharnik meni, da njena forma ni tako vrhunska, kot je bila večji del sezone, ko je naredila velikanski preskok na svetovni slalomski lestvici. Skupaj s Francozinjo Melanie Meillard je namreč tretja po številu pridobljenih točk (110). Pred njima sta le Avstrijka Bernadette Schild s 176 in Norvežanka Maren Skjøld s 157. Bucikova je veliko bolj optimistična od trenerja: »Imam še dovolj energije za dober rezultat. V zadnjih dneh sem spet dobila boljše občutke na smučeh, zato se tekme še toliko bolj veselim. Sneg je za ta del sezone zelo dober, na slalomski progi sicer precej pomladanski, a vseeno bodo razmere dobre za vse.«

Nastopu v slalomu pa se je odpovedala Ilka Štuhec, ki je na slovesni razglasitvi rezultatov ekipne tekme včeraj dobila tudi globus za zmago v alpski kombinaciji. Shiffrinova pa je tako tudi dokončno osvojila veliki kristalni globus.