Avstrijec kar ne more pozabiti planiškega finala

Walter Hofer navdušen nad dramatičnim razpletom pod Poncami in nad gledanostjo skokov.

Objavljeno
13. oktober 2015 20.51
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Szklarska Poręba – Resda središča klasičnega smučanja v Spodnji Šleziji na skrajnem jugozahodu Poljske ni med prizorišči tekmovanj za svetovni pokal v prihajajoči zimi, a glede na izjemno športno tradicijo kraja kot tudi privlačnost poljskega trga Forum Nordicum zdaj prvič prirejajo prav tu.

A izbira kraja tradicionalnega srečanja funkcionarjev iz Mednarodne smučarske zveze (FIS), prirediteljev tekem ter poročevalcev s prizorišč tekov, skokov, nordijske kombinacije in biatlona ni presenetljiva. Zlasti ob spoznanju, kako izjemno priljubljeni so na Poljskem skoki, po zaslugi Justine Kowalczyk, nekoč velike tekmice Petre Majdič, pa tudi teki.

In po že ustaljenem redu je prvi dan pripadel predvsem podrobni predstavitivi skakalne in tekaške zime s pogledom tudi v preteklost. Tako je Walter Hofer, Korošec iz Špitala ob Dravi, sicer že vrsto let direktor mednarodne zveze (FIS) za tekmovanja v skokih, ponosno predstavljal zadnje meritve priljubljenosti atraktivne panoge, ki po številu gledalcev pred TV zasloni prekaša prenose v alpskem smučanju in biatlonu, krepko v ozadju so tekme v nordijski kombinaciji, deskanju in prostem slogu. Prav vzneseno pa je Hofer govoril tudi o izjemnem finalu zadnje sezone v Planici, se spomnil množice pod Poncami, ob posnetku na velikem zaslonu konferenčne dvorane sanjskega Tepeševega poleta in napetega boja za kristalni globus med Severinom Freundom in Petrom Prevcem ter športnim bojem, v katerem Tepeš rojaku ni podaril slavja …

A izziv za direktorja kot tudi druge udeležence je že nova zima s številnimi tradicionalnimi prizorišči, med njimi kajpak spet Planico, a 16. in 17. januarja tudi s svojim novim štadionom na koledarju tekaških tekem za svetovni pokal. Tudi ta dogodek bo ob vsej veličastni skakalni zgodbi prispeval pomemben delež k slovenski kandidaturi za SP v nordijskem smučanju 2021, za katerega se bosta potegovala še Oberstdorf (Nem) in Trondheim (Nor). Planica bo sicer poleg Ulricehamna (Šve) in Tjumna (Rus) med tremi novimi prizorišči v tekaškem sporedu prihajajoče zime. Ob januarskem koncu tedna je zamenjala sprva načrtovano Szklarsko Porębo, ker pa ta navzlic spoštovanja lepi tradiciji ni obnovila štadiona po zahtevah FIS, bo morala na naslednjo tekmo počakati vsaj dve leti.

O širši prepoznavnosti tekov ni dvomov, a vodilni iz mednarodne zveze se dobro zavedajo, da bo zanimanja več, ko ne bo več tako suverene prevlade norveških reprezentantov. Po tej plati so v skakalnih krogih precej bolj zadovoljni. »Krog kandidatov za vrh je iz leta v leto širši. Na 31 tekmah prejšnje sezone smo imeli 13 skakalcev na najvišji stopnički,« je še omenil Hofer ob nestrpnem odštevanju do premiere – od 20. do 22. novembra v Klingenthalu, nemškem skakalnem centru na Saškem, tik ob meji s Češko.