Bliskovit v smučini, a vendarle tik pod stopničkami

V Oslu na 20 km Jakov Fak zasedel 4. mesto, usodni sta bili zgrešeni tarči. Teja Gregorin 25., drugi Slovenci daleč zadaj.

Objavljeno
12. februar 2015 20.23
Pokljuka 21.12.2014 foto:Igor Mali
S. U., šport
S. U., šport
Oslo – V vrhunskem športu naključij ni prav veliko. In tako tudi zadnji zmagi Jakova Faka, vodilnega aduta slovenske biatlonske reprezentance, nista sad sreče ali kakšnih zunanjih dejavnikov, temveč predvsem izjemne forme. To je potrdil tudi včeraj s 4. mestom na 20 km, žal pa je edini med Slovenci na Holmenkollnu dosegel odmevno uvrstitev.

Po zadnjem nizu vrhunskih predstav bo seveda prav 27-letni biatlonec udarni slovenski kandidat za veliko zgodbo tudi na svetovnem prvenstvu, prihodnji mesec na Finskem. Že ob prihodu bo užival spoštovanje tekmecev, podobno kot v teh dneh Tina Maze onstran Atlantika ali pa naslednji teden Peter Prevc na nordijskem SP na Švedskem. A na obeh omenjenih smučarskih šampionatih je v slovenskem taboru še nekaj tekmovalcev, ki so bodisi že opozorili nase ali pa še bodo, biatlonska izbira pa je ta čas šibka. Največje razočaranje je včeraj, kar zadeva slovenski tabor, pripravil Klemen Bauer, saj bi moral biti glede na izkušnje in športni talent domala v Fakovem razredu, a je bil s 85. mestom in kar 8 zgrešenimi tarčami povsem pri dnu. Točke si je sicer uvodni dan letošnjega Holmenkollna iz vrste glavnega trenerja Uroša Velepca priborila le še Teja Gregorin, a 25. mesto ni na ravni njenih ambicij.

Pri Faku je zgodba drugačna. Po dveh izjemnih predstavah na prejšnji postaji sezone v Novem Mestu je z včerajšnjim 4. mestom na 20-kilometrski potrdil izjemno telesno pripravljenost kot konkurenčnost z najboljšimi, a prav od vrha oziroma stopničk sta ga tokrat oddaljili dve zgrešeni tarči. Prvi trije – francoski as Fourcade, Rus Garaničev in Ukrajinec Semjonov – si namreč na strelišču niso privoščili niti ene napake, Fak se je odrezal z najboljšim tekaškim časom.

»Pri obeh zgrešenih strelih sicer ni bilo hujših napak, malce preveč v desno je meril in prav ob rob. Vsekakor pa je dosegel novo vrhunsko uvrstitev,« je poudaril glavni trener slovenske izbrane vrste Uroš Velepec, tudi Fak pa je bil zadovoljen, ker ohranja visoko raven pripravljenosti. Nad nadaljevanjem sodelovanja s prejšnjim reprezentančnim trenerjem Tomašem Kosom je navdušen, zagotovo mu je predvsem za krepitev prej poškodovane rame pomagala tudi posebna vadba po scenariju Janija Grila. Za nikogar pri reprezentančnem vodstvu pa kajpak ni nikakršnega dvoma, da bo prav Fak, če bo le obdržal do marca sedanjo tekmovalno pripravljenost, kandidat za nove kolajne. Z zadnjih dveh svetovnih prvenstev se je namreč vrnil v Slovenijo s tremi uvrstitvami na oder.

»V biatlonu je konkurenca res pestra, zato moraš za vrh največkrat zadeti vse tarče. Zgrešil sem dvakrat, kar je bilo že preveč, a vseeno sem 'izvlekel' dobro uvrstitev,« je povedal Fak, a si obenem ni upal napovedati novega vrhunskega dosežka tudi v jutrišnjem šprintu: »Čeprav sem bil na 20 km zelo hiter, ne vem, ali bom to lahko ponovil tudi na naslednji tekmi. Človek se namreč ne počuti vsak dan tako dobro.«

Toda Fak si je z novo bero točk utrdil visoko 4. mesto v skupnem seštevku, vsi drugi slovenski reprezentanti za njim vidno zaostajajo. Tudi Teja Gregorin, včeraj 25. »Uvrstitev sem si pokvarila z zgrešenima tarčama, vseeno pa ostajam optimistka in upam na premik navzgor,« je po uvodni tekmi dejala naša vodilna biatlonka. Danes bo v Oslu prost dan, jutri bosta šprinterski tekmi.