Brez napake bi bil v klubu 10

Biatlonec Klemen Bauer najboljši Slovenec v šprintu za svetovni pokal na Finskem.

Objavljeno
11. marec 2017 01.16
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Kontiolahti – Biatlonska karavana se je vrnila na evropski sneg, v slovenskem taboru vnovič ni bilo presežka, a spodobno se je s točkami za 20. mesto odrezal Klemen Bauer. Favoriti so potrdili svoje vloge, v moškem šprintu je bil trinajstič v sezoni najboljši Martin Fourcade, med biatlonkami pa Norvežanka Tiril Eckhoff.

Kontiolahti na finskem vzhodu se je naknadno prebil na koledar sezone, potem ko so zaradi dopinških zlorab pri IBU kaznovali rusko zvezo in ji med drugim odvzeli tekmo v Tjumnu, novem biatlonskem središču. Toda reprezentanca Rusije se je tudi na Finskem ob številnih rojakih na tribunah počutila kot doma, ni pa uresničila želje privržencev o vsaj eni uvrstitvi na stopničke.

Dolgo je kazalo, da bo na vrhu teh češki reprezentant Ondřej Moravec, a ga je izjemni Martin Fourcade ob koncu navzlic zgrešeni tarči prehitel za 0,6 sekunde. »Ah, boj z Martinom je vedno hud. Ko sem videl, da pri zadnjem merjenju vmesnega časa zaostaja le še za 2,6 sekunde, sem si bil hitro na jasnem, da bodo malenkosti odločale o zmagi,« je dejal Čeh. Fourcade, vodilni biatlonec na svetu, letos že šestič lastnik kristalnega globusa, pa je bil tokrat še posebej nasmejan: »Navdušen sem nad tem prizoriščem! Tu sem se veselil svoje prve zmage, vedno se rad vrnem v Kontiolahti.«

V ženski konkurenci je bila prvič na vrhu v tej zimi Norvežanka Eckhoffova, vesela je bila tudi Nemka Laura Dahlmeier, saj je z 2. mestom še bolj vidno ušla zasledovalkama za skupno zmagoslavje v sezoni, Čehinji Gabrieli Koukalovi in Finki Lauri Dahlmeier.

V slovenskem taboru pretiranega veselja ni bilo. Resda je bilo v sezoni redkih posameznih prebliskov, med njimi je vsekakor najvidnejše 5. mesto Teje Gregorin v skupinskem štartu na svetovnem prvenstvu, kdaj še slabše kot včeraj, a tudi na finskem vzhodu se vsaj nekateri aduti trenerja Tomaša Kosa niso mogli izogniti okusu zapravljene priložnosti. Zlasti to kaže zapisati za omenjeno Gregorinovo, ki je potrdila dobro telesno pripravljenost, a je ob treh zgrešenih tarčah ostala brez točk. Še dobro, da si je s 46. mestom zagotovila današnje zasledovanje …

Vsekakor pa je bilo tokrat najmanj pripomb na Bauerjev naslov. Izkušeni reprezentant je začel zelo spodbudno, leže zadel vseh pet tarč in si na 13. mestu ob »polčasu« priboril prav lepo izhodišče za nadaljevanje tekme. Stoje je bil enkrat nenatančen, ob koncu njegovo uvrstitev kaže oceniti kot solidno, prav od najboljših pa je vendarle še naprej oddaljen. »Brez ene napake na strelišču bi se uvrstil okrog 10. mesta, kar bi bilo zanj odlično,« je ocenil trener Kos in posebej podčrtal dosežek Roka Tršana, ki se je z včerajšnjim 46. mestom prvič v tej sezoni uvrstil na zasledovalno tekmo šestdesetih najboljših iz šprinta.

V finskem biatlonskem središču, ki naj bi bilo sicer v prihodnje v Lahtiju, prizorišču zadnjega nordijskega SP, bo tako danes vedno zanimivo zasledovanje (moški ob 12. uri, ženske ob 15.15), jutri bosta na sporedu še dve štafetni preizkušnji, najprej v mešanih dvojicah (13.30) in nato še klasična mešana štafeta (16.15).