Lampičeva za las ob polfinale

V četrtfinalu tekaškega šprinta v prosti tehniki v Otepääju obstale še Katja Višnar, Alenka Čebašek in Vesna Fabjan. 

Objavljeno
18. februar 2017 12.06
lvi*Lampič
J. P.
J. P.

Otepää - Generalko pred prihajajočim nordijskim svetovnim prvenstvom v Lahtiju bodo smučarski tekačice in tekači opravili ta konec tedna v Estoniji, kjer jih jutri čaka distančna preizkušnja v klasičnem koraku, že danes pa tudi šprint v prosti tehniki. Skozi kvalifikacijsko sito so se prebile vse Slovenke z izjemo Eve Urevc, ki je bila na 46. mestu štiri sekunde in pol prepočasna za trideseterico, ki si je zagotovila nadaljevanje v izločilnih bojih. Ravno tako je bil nekoliko prekratek naš edini predstavnik v moški konkurenci Janez Lampič, ki pa mu na 35. mestu ni zmanjkalo veliko - zgolj 1,17 sekunde.

V finalne boje se je torej prebila četverica Slovenk, nobena v kvalifikacijah ni posegla po prvi petnajsterici, vse štiri pa so bile razmeroma blizu. Katja Višnar (+ 4,21) pravzaprav tik za njo, Alenka Čebašek (4,73) je postavila 19. čas, Anamarija Lampič (5,20), presenetljiva zmagovalka nedavne olimpijske generalke v klasičnem koraku v Pjongčangu, je bila 21., bronasta junakinja iz olimpijskega Sočija 2014 Vesna Fabjan (5,75) pa 24. Najhitreje je s kvalifikacijsko progo opravila Švedinja Stina Nilsson.

Slovenski konec v četrtfinalu

Žal pa je bilo slovenskih nastopov konec že v četrtfinalu. V prvi od petih skupin - kot se je izkazalo pozneje, z naskokom najhitrejši - je tekmovala Višnarjeva, a je bila s časom, s katerim bi v peti skupini zelo prepričljivo zmagala (2:53,86), zgolj peta, za četrtim mestom, ki je skozi stranska vrata še zagotovilo polfinalno vstopnico, pa zaostala 61 stotink. Usoda pa se je poigrala s preostalimi tremi našimi dekleti, ki jih je strpala v isto, četrto četrtfinalno skupino, v kateri sta bili Čebaškova in Fabjanova najpočasnejši.

Zato pa je zelo dobro pripravljenost, ki ji je omogočila senzacionalni korejski podvig, potrdila Lampičeva (2:53,66), ki pa je žal zasedla nehvaležno tretje mesto, za drobec (za eno mesto) pa je izpustila možnost, da bi se v polfinale prebila kot srečna poraženka. Od nje sta bili namreč hitrejši le tekmovalki iz prve skupine, Norvežanki Kathrine Rolsted Harsem (2:52,53) in Ingvild Flugstad Østberg (2:53,25). Najboljši čas četrtfinala je, enako kot že v kvalifikacijah, vpisala Nilssonova (2:51,82).

Lampičeva ostaja v turkizni majici

»Zadovoljna sem, saj sem dosegla cilj, uvrstitev v petnajsterico, podobnega imam tudi za prihajajoče svetovno prvenstvo v Lahtiju. Če bo tako kot danes, se ne bom pritoževala. V šprintu v prosti tehniki res lahko veliko pridobiš ali izgubiš, že velikokrat mi je le drobec zmanjkal do polfinala, nekaj grenkega priokusa ostaja, a vseeno je bil to dober rezultat,« je poudarila mlada Lampičeva, ki je danes prvič nastopila v turkizni majici vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala do 23 let. In jo tudi zadržala! 

Švedinja in Norvežan

V polfinale se je prebilo pet Norvežank, po tri Švedinje in Američanke ter ena Švicarka, v finale pa tri Norvežanke, dve Švedinji in Američanka. Predstavnice vodilne tekaške nacije so se zvrstile od drugega do četrtega mesta, ugnala pa jih je že cel dan izjemno prepričljiva Nilssonova, ki se je veselila četrte šprinterske zmage v sezoni, najbližje, na zgolj 27 stotink, ji je prišla Maiken Caspersen Falla. Slovenske četrtfinalistke so končale takole: Lampičeva na 15., Višnarjeva na 21., Čebaškova na 23. in Fabjanova na 26. mestu. Med moškimi so bili v finalu kar štirje Norvežani, zmage se je veselil Johannes Høsflot Klæbo.

 

IZIDI ŠPRINTA V PROSTI TEHNIKI

Ženske

1. Stina Nilsson (Šve) 2:49,96
2. Maiken Caspersen Fala (Nor) + 0,27
3. Heidi Weng (Nor) 3,75
4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Nor) 4,91
5. Jessica Diggins (ZDA) 6,82
6. Hanna Falk (Šve) 21,73
______________________________
15. Anamarija Lampič (Slo)
21. Katja Višnar (Slo)
23. Alenka Čebašek (Slo)
26. Vesna Fabjan (Slo)
______________________________
46. Eva Urevc (Slo)

 

Moški

1. Johannes Høsflot Klæbo (Nor) 3:06,53
2. Finn Haagen Krogh (Nor) 0,60
3. Sergej Ustjugov (Rus) 1,00
4. Federico Pellegrino (Ita) 4,77
5. Sindre Bjørnestad Skar (Nor) 15,53
6. Haavard Solaas Taugbøl (Nor) 32,94
_____________________________
35. Janez Lampič (Slo)