Ravnjak krstni olimpijski nastop končal kot osmi, White brez kolajne

Mladi slovenski deskar prostega sloga Tim-Kevin Ravnjak je nastopil v finalu snežnega žleba in končal na 8. mestu.

Objavljeno
11. februar 2014 16.30
Posodobljeno
11. februar 2014 16.30
OLYMPICS-SNOWBOARDING/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Soči - Val slovenskih uspehov v Sočiju je ujel tudi 17-letni deskar prostega sloga Tim-Kevin Ravnjak. V snežnem žlebu si je najprej z dobro izvedbo zagotovil nastop v velikem finalu, tekmo pa naposled končal na 8. mestu. Zmagal je Švicar Iouri Podladtchikov pred Japoncema Ajumijem Hiranom in Takujem Hiraoko.

Mlademu Velenjčanu je sicer kazalo še nekoliko bolje, za prvi nastop v finalu je dobil oceno 72,25 in bil šesti po prvi seriji. V drugo se mu je nato skok ponesrečil in zdrsnil je še dve mesti nižje.

Vseeno je lahko s končnim izkupičkom zadovoljen. Ravnjak je tako krepko presegel pričakovanja na svojih krstnih OI, na katerih sicer še nabira izkušnje. A aktualni mladinski svetovni prvak je že nakazal, da bo treba nanj v prihodnosti še računati.

»Uspelo je. Poklopilo se je vse, kar sem želel narediti. Razmere so bile še težje, kot v kvalifikacijah. Res sem vesel, sploh ne morem govoriti,« je navdušeno razlagal mladenič in dodal: »Že da sem prišel v finale je neverjetno. Sploh ne morem verjeti!«

White praznih rok

Prvi favoriti Američan Shaun White je načrtoval napada na tretje olimpijsko zlato, a mu ni uspelo. Ponesrečil se mu je že prvi finalni skok, z drugim pa nato ni zmogel niti do kolajne in obstal na nehvaležnem četrtem mestu.

White, nekdaj znan kot »leteči paradižnik« zaradi bujne rdeče pričeske (zdaj nastopa s krajšo verzijo) je kvalifikacije končal na vrhu, v finalu pa povsem odpovedal. Prvi nastop se mu je povsem ponesrečil, v drugi je Podladtchikov, aktualni svetovni prvak iz Stonehama, s 94,75 točke postavil visok mejnik, ki ga ni zmogel preseči niti White. Ostal je celo brez odličja, saj sta bron in srebro osvojila Japonca, 15-letni Ajumu Hirano in 18-letni Taka Hiraoka. Japonca sta sploh prva dobitnika medalje iz Azije na OI v deskanju.

Podladtchikov bi na tekmi v snežnem žlebu zlato lahko osvojil za Rusijo, za katero je nastopal na OI v Torinu. Pri 17 letih je končal na 37. mestu, nato pa se je odločil za nastopanje za Švico, kjer je tudi odraščal. V Vancouvru je bil četrti, takrat že pod švicarskimi barvami.

Deskanje prostega sloga, snežni žleb:

1. Iouri Podladtchikov (Švi) 94,75

2. Ajumu Hirano (Jap) 93,50

3. Taku Hiraoka (Jap) 92,25

4. Shaun White (ZDA) 90,25

5. David Hablützel (Švi) 88,50

6. Zhang Yiwei (Kit) 87,25

7. Shi Wancheng (Kit) 81,00

8. Tim-Kevin Ravnjak (Slo) 72,25

9. Kent Callister (Avs) 68,50

10. Danny Davis (ZDA) 53,00

29. Jan Kralj (Slo) 59,75