Damjan le za odkritjem poletja

Smučarski skoki: Ljubljančan drugi na tekmi za VN FIS, med deseterico še Pungertar.

Objavljeno
24. avgust 2014 09.08
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Hakuba – Mladi norveški smučarski skakalec Phillip Sjøen je včeraj prvič okusil slast zmage med (okrnjeno) svetovno elito, potem ko je v svojo korist obrnil prvo tekmo za veliko nagrado FIS v Hakubi. Za navdušenje v slovenskem taboru pa je poskrbel lanski zmagovalec na Japonskem Jernej Damjan, saj se je izkazal z odličnim drugim mestom.

Da bo uvrščen visoko, je Damjan napovedal že v uvodni seriji, v kateri si je s skokom, dolgim 129 metrov, zagotovil drugo mesto. Zaostal je le za Sjøenom, ki je sicer zmogel »le« 125 metrov – vendar z nižjega zaletišča. Toda prednost 18-letnega Norvežana ni bila velika; pred trinajst let starejšim Ljubljančanom, ki od lanskega poletja skače za SSK Sam Ihan, je imel namreč vsega desetinko točke naskoka.

V finalu je Damjan prikazal še en izvrsten nastop (128 metrov) in Sjøenu vrgel rokavico izziva, nadarjeni Skandinavec pa jo je sprejel in odgovoril z največjo daljavo druge serije (131 metrov) ter tako le še potrdil zmago. Z njo je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku poletnega »svetovnega pokala«, potem ko je z vrha točkovanja zrinil rojaka Andreasa Stjernena in našega Petra Prevca, ki sta se – podobno kot še drugih sedem skakalcev iz elitne deseterice – odpovedala dolgemu potovanju na Japonsko.

Phillip Sjøen je – razumljivo – po krstni zmagi za veliko nagrado FIS kar žarel od navdušenja. »Za ta uspeh sem zelo garal in v zadnjem obdobju postopoma stopnjeval skakalno raven. Srečen sem in želim si, da bi v tem slogu nadaljeval do zime, v kateri bo moj glavni cilj nordijsko SP v Falunu,« je razkril 18-letni Norvežan. Nasmejan je bil seveda tudi Jernej Damjan. »Rad imam Hakubo in Hakuba ima rada mene. Moj finalni skok sicer ni bil popoln, a sem kljub temu zadovoljen,« je omenil 31-letni Ljubljančan in v smehu pripomnil, da je že star ter zato vajen časovne razlike in dolgih poletov, ki pri njem ne puščajo posledic.

Damjanov uspeh je včeraj dopolnil Matjaž Pungertar (127 metrov in 126,5 metra), ki je v finalu pridobil eno mesto in končal kot šesti, kar je njegov tretji najboljši dosežek v tem tekmovanju po lanski zmagi v Almatiju in tretjem mestu v Hinterzartnu. Nejc Dežman (122,5 metra in 119,5 metra) je s sedemnajstega mesta po prvem »polčasu« zdrsnil na 18., Miran Zupančič (123 metrov in 120,5 metra) pa je obdržal 19. mesto in si z njim priskakal svoje prve točke med elito.

Manj razlogov za veselje so imeli preostali trije slovenski reprezentanti. Tomaž Naglič, ki je zaradi študijskih obveznosti izpustil zadnje priprave naše izbrane vrste, je s 115,5 metra pristal na 33. mestu in le za 2,8 točke zgrešil preboj v finale, Rok Justin (111 metra/40.) in Jaka Hvala (102 metra/46.) pa sta že takoj po doskokih vedela, da njuna nastopa ne bosta zadostovala za osvojitev točk.