Danes opoldne prižig olimpijskega ognja

S tem se bo v antičnem templju Here tudi uradno začelo odštevanje do zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu.

Objavljeno
24. oktober 2017 09.19
J. P.
J. P.

Atene − Danes točno opoldne se bo v antični Olimpiji s slovesnim prižigom olimpijskega ognja tudi uradno začelo odštevanje do zimskih olimpijskih iger prihodnje leto v Pjongčangu. Kot poroča STA, bo plamenico prvi ponesel grški smučarski tekač Apostolos Angelis, predal pa jo bo nekdanjemu južnokorejskemu nogometnemu asu Ji Sung Parku.

Kakor veleva tradicija, bodo olimpijski plamen s pomočjo sonca danes prižgali v antičnem templju Here. Ogenj bo s paraboličnim steklom in sončnimi žarki prižgala v visoko svečenico odeta ženska, ob tokratni priložnosti je tovrstna čast doletela 50-letno uveljavljeno grško filmsko, gledališko in televizijsko igralko Katerino Lehou.

Bakla bo osem dni potovala po Grčiji, 505 ljudi bo z njo v tem času opravilo 2129 kilometrov. Predzadnji oktobrski dan bo prispela v Akropolis, dan pozneje pa jo bo na še eni tradicionalni slovesnosti prevzel organizacijski odbor februarskih iger v Pjongčangu.

Nato baklo čaka kar 8500 kilometrov dolga pot do južnokorejskega Inčeona, kjer bodo na praznični 1. november slovesno zaznamovali natanko sto dni do začetka zimskih olimpijskih iger. Sledila bo štafeta po celotni državi gostiteljici z obiskom devetih provinc in osmih večjih mest, na olimpijski stadion v Pjongčangu pa bo prispela 9. februarja, torej na dan odprtja iger.