Danes še na skakalnici, jutri v parlamentu

Jakub Janda se iz skakalnih vrst seli v politiko. 

Objavljeno
19. november 2017 16.31
Slovenija,Planica,18.03.2006,Nastop Jakuba Jande na prvi tekmi.Foto:Matej Druznik/DELO
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka

Tako kot številni športniki je tudi Jakub Janda nameraval kariero končati po še enem olimpijskem ciklusu, torej po sezoni, ki jo ta konec tedna odpira Visla. A potem ko se je češki smučarski skakalec že pripravil na novo zimo, je naključje oziroma razplet čeških parlamentarnih volitev hotel, da jo bo še nekoliko prej. Že po tem koncu tedna. Janda je zadnja leta skakal daleč od svojih najboljših časov.

Še pred mesecem dni si Jakub Janda ni predstavljal, da bo zadnje odštevanje pred sezono takšno, kot je bilo zdaj, ko je treninge in priprave na tekmo v Visli kombiniral s številnimi političnimi sestanki na najvišji ravni. A 21. oktobra je kot kandidat konservativne Demokratske državljanske stranke – ODS dobil sedež v 200-članskem parlamentu, in sicer s preferenčnimi glasovi.

Odločitev je bila sprejeta, politika je njegova prihodnost, od skokov se bo poslovil nekoliko prej, kot je načrtoval, petih olimpijskih iger ne bo. Konec športne poti pri 39 letih ni nič posebnega, posebno ker se je Čeh že nekaj časa utapljal v (pod)povprečju, v nasprotju s sezonama 2004/2005 in 2005/2006, ko je blestel in bil tudi najboljši skakalec sveta. In to pod vodstvom slovenskega trenerja Vasje Bajca.

Globus in zlati orel

Z njegovo pomočjo je na svetovnem prvenstvu 2005 v Oberstdorfu osvojil srebrno in bronasto kolajno, vrhunec pa je dosegel v naslednji sezoni, v kateri sta mu pripadli dve čislani lovoriki – Češki je prvič priskakal veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, dobil pa je tudi zlatega orla za zmago na novoletni turneji.

Ta preizkušnja s konca leta 2005 in začetka 2006 se je za vedno zapisala v zgodovino, saj je prvič in edinkrat doslej dala dva zmagovalca, potem ko sta imela po štirih postajah povsem enak iztržek točk Finec Janne Ahonen in Jakub Janda. V tej sezoni je razočaranje doživel na olimpijskih igrah v Torinu, saj na vrhuncu ni dosegel prave forme, ampak so rezultati padli, tako da je bil na posamičnih preizkušnjah deseti in trinajsti, na ekipni pa deveti.

Po tej zimi, v kateri je dosegel šest zmag, se je razšel z Bajcem in se ni več približal vrhu, osvojil ni nobene kolajne več, v skupnem seštevku ni nikdar več končal med dvajseterico (najvišje 22.). Po »umiranju na obroke« je zdaj Visla njegova zadnja postojanka.

Pozdrav politiki

»To bo moja zadnja tekma, slovo skokom in pozdrav politiki,« pravi Čeh, ki v politiki ni novinec, saj je član stranke ODS že dobrih devet let, v zadnjih letih pa je bil aktiven na lokalni ravni (živi v Frenštatu). Volilni kampanji se je posvečal, medtem ko je še skakal v poletni veliki nagradi in se pripravljal na zimsko sezono, razplet volitev pa ga je, čeprav je vse skupaj vzel zelo resno, presenetil.

»Res sem bil zelo presenečen. Ne nazadnje sem se že od pomladi pripravljal na zimsko sezono z vrhuncem na olimpijskih igrah v Pjongčangu ... Preštevanje glasov in čakanje na izide volitev sta bili zelo vznemirljivi. V moji regiji je moja stranka dobila le dva sedeža, drugi je šel s preferenčnimi glasovi meni, sicer pa razplet ni bil znan skoraj do zadnjega preštetega glasu, na koncu je pretehtalo 269 glasov,« se spominja volitev, ki jih je njegova stranka končala na drugem mestu, za zmagovalko ANO milijarderja Andreja Babiša, znanega tudi kot češki Trump.

Janda v češkem parlamentu ne bo ne prvi ne najbolj znani skakalec, doslej je bil dva mandata poslanec Pavel Ploc, dobitnik dveh olimpijskih kolajn in štirih s svetovnih prvenstev. »Bil sem njegov trener, zato sem ga poklical in mu čestital. Vesel sem, da imamo športniki spet svojega predstavnika v parlamentu,« je dejal o svojem športnem (ne političnem, saj prihajata iz različnih strank) nasledniku v parlamentu Ploc, član socialdemokratske stranke, velike poraženke oktobrskih volitev, saj je ČSSD izgubila kar 35 sedežev v parlamentu.

Sin in nečak v skokih

Da se bo tudi v svoji novi vlogi Janda osredotočil na šport, ni presenečenje. »V politiki na lokalni ravni sem se nenehno ukvarjal s pomanjkanjem denarja za šport in zdaj si bom res prizadeval za to, da bi bilo financiranje športa bolje urejeno. Šport bo moja prioriteta, vendar se ne bom ukvarjal le z njim. Prav tako želim zmanjšati birokracijo, da bi lahko ljudje živeli brez nepotrebne administracije,« je poudaril Čeh, ki je v svetovnem pokalu debitiral leta 1996, njegova zadnja tekma bo ta konec tedna na Poljskem, v ponedeljek, 21. t. m., pa se bo že začela njegova nova kariera, saj bo prvič zasedal češki parlament v novi sestavi.

A Visla ne bo tudi dokončno Jandovo slovo od skokov – z njimi bo ostal povezan prek sina, ki se je tudi odločil za skoke, prav tako kot njegov nečak.