Do zadovoljstva jim manjka še veliko

Prve točke Matica Skubeta in Mihe Kürnerja na domači tekmi.

Objavljeno
15. marec 2015 23.15
Skube Matic,Kranska Gora Slovenija 15.03.2015
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Kranjska Gora – Norveški čudežni deček Henrik Kristoffersen, šestkratni mladinski svetovni prvak, si je v vitranškem slalomu prismučal tretjo zmago v svetovnem pokalu. Med najsrečnejšimi sta bila tudi Matic Skube (27.) in Miha Kürner (29.), ki sta prvič osvojila točke pred domačimi navijači: vštevši veleslalom je Skubetu uspelo v šestnajstem kranjskogorskem poskusu, Kürnerju v enajstem.

Potem ko je prvi slovenski adut na 54. Pokalu Vitranc Žan Kranjec v sobotnem veleslalomu kljub veliki želji ostal praznih rok, sta Skube in Kürner smučala precej bolj dinamično in zagnano. Sedemindvajsetletni Skube si je zagotovil druge točke v sezoni, leto starejši Kürner druge v karieri. »Z veleslalomom ne moremo biti zadovoljni, saj so tekmovalci smučali brez prave energije. V slalomu pa sta se Matic in Miha odzvala povsem drugače, Miha je prikazal celo najboljšo predstavo svoje kariere. Cilj je dosežen – osvojili smo točke z dvema tekmovalcema –, do zadovoljstva pa nam še veliko manjka. Moramo stremeti k temu, da začnemo tekmovati z najboljšimi, če smo že v svetovnem pokalu,« je razmišljal vodja slovenske moške reprezentance Klemen Bergant.

Skube je svoj kranjskogorski slalom ocenil za solidnega. »Štartno številko sem le izboljšal, v prihodnje pa bo treba narediti korak naprej, predvsem dobro smučati, ko gre zares,« je povedal Škofjeločan, ki je v Kranjski Gori tekmoval po preizkušnjah nižje ravni na Japonskem (vanje je vložil 2500 evrov, priključil pa se je Fincem), na katerih je v šestih tekmah petkrat prismučal na stopničke. »Sezono sem začel slabo in brez samozavesti. Z dobrimi treningi se je vrnila volja, zrasla motivacija. Ta čas kažem svoje najboljše predstave, kar pomeni, da v pripravljalnem obdobju delamo premalo oziroma premalo kakovostno. Program mora biti sestavljen tako, da tekmovalec štarta v sezono nasmučan, samozavesten, da ve, kaj ga čaka na uvodni tekmi zime in kako se bo takrat smučka obnašala,« je poiskal razloge za slabo sezono. Motiviran je za delo, vendar je prepričan, da s programom, po katerem trenira, ne more biti kos najboljšim v svetovnem pokalu.

Z njim se je strinjal tudi Kürner: »Sezona je bila slaba, pomembno pa je, da sem naredil korak naprej v glavi. V preteklosti sem premalo vlagal v tehniko, z mislimi sem bil samo pri hitrem smučanju. V zadnjih treh letih pa sem na prvo mesto postavil piljenje tehnike. V tej sezoni sem vse razstavil na prafaktorje in na novo sestavljal. Nisem presenečen, da se mi je pokrilo šele na koncu sezone. Menim, da premalo smučamo v spomladanskem obdobju. Ko bomo 16. aprila končali s tekmami nižje ravni, bi bilo zelo pomembno trenirati v spomladanskih razmerah do konca maja. Do zdaj tega nikoli nismo počeli,« je opozoril Kürner, ki se je v kranjskogorskem finalu zavedal, da je pustil na progi veliko časa. »Letos v svetovnem pokalu nisem naredil nič. Moral sem pretehtati, ali naj napadem, ali si zagotovim točke,« je opisal, kako zelo si je želel prvih drobtinic po štirih sezonah. Zato se je odločil za smučanje z rezervo.

Vodja reprezentance Bergant razume svoja varovanca, ki opozarjata na premalo spomladanskih snežnih treningov. »Težava, ki jo opisujeta, je vsakoletna, gre za 15 do 20 dni vakuuma: takrat se sestavljajo trenerske ekipe, program se konča, zmanjka denarja. Njuna generacija ves čas čuti ta primanjkljaj. Smučišče na Mölltalu zaprejo 10. maja, do takrat bi mi morali še smučati. Vsi imamo letne karte za ta ledenik, enako velja za slovenske terene,« je razkril Bergant. S smučarske zveze še ni prejel klica o morebitnih pogovorih za novo sezono, tako da tekmovalce, kot kaže, čaka vnovično vakuumsko obdobje ...