Dopinška mrzla prha brez razpleta

Danes Urška Poje in Anja Eržen na biatlonski posamični premieri v Östersundu. 

Objavljeno
28. november 2017 23.10
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Östersund – Resda sta biatlonsko sezono v nedeljo odprli tekmi mešanih štafet in mešanih dvojic, toda prav zares se bo za marsikoga začela tradicionalna zgodba zime od današnje srede do nedelje, ko pisan spored ponuja najdaljši posamični disciplini (moški na 20 km, ženske na 15 km), šprint in zasledovanje.

Mešane štafete so pred leti vsekakor popestrile spored biatlonskih disciplin, podobno kaže zapisati tudi za tekme s skupinskim štartom. Tudi zato je zanimanje športne javnosti zadnjega desetletja v vzponu, ko gre za obisk biatlonskih štadionov in gledanost TV prenosov. Povrh so posamezna velika tekmovanja prispevala pomemben delež k prepoznavnosti športne panoge, tako je zdaj Östersund po odličnem svetovnem prvenstvu 2008 med najbolj priljubljenimi postajami tekmovalne karavane, tudi skandinavske vremenske razmere ponavadi biatloncem ne povzročajo preglavic.

»Vsaj v prejšnjih dneh je bilo vse v najlepšem redu, verjamem, da bo tako tudi v nadaljevanju tedna na posamičnih preizkušnjah. Prireditelji so zagotovili pol metra pripravljenega kompaktnega snega, ni tiste zoprne mešanice med umetno in naravno podlago. Vsekakor pa je najbolj pomembno, da imajo, kolikor je le mogoče, vsi enakovredne razmere, tako tudi Jakov Fak, ki ga zdaj ni več v prvi štartni skupini,« je poudaril Uroš Velepec, trener ženske ukrajinske vrste in našega najuspešnejšega reprezentanta. Za slednjega se bo tekmovalni zastor dvignil jutri, danes bodo na štartu biatlonke, med njimi le dve Slovenki – Anja Eržen in Urška Poje.

Ledena prha je zalila naš biatlonski tabor pred slabima dvema mesecema, ko je prišel na dan sum dopinga pri Teji Gregorin, edini iz slovenske biatlonske reprezentance doslej z olimpijsko kolajno, končnega razpleta primera še vedno ni. Kakorkoli, omenjena tekmovalka, ki je bila po 5. mestu na zadnjem SP spet zelo resna kandidatka za visoke uvrstitve, je vsaj začasno suspendirana, tako da tudi za nedeljsko premiero v mešani štafeti glavni trener Tomaš Kos izbire ni imel – na štart je poslal Pojetovo in Erženovo, z zbranostjo in zelo solidnim tekom ga je nato navdušila predvsem prva. Dvajsetletna Notranjka se je ob svoji vrnitvi med karavano svetovnega pokala pomerila v močni konkurenci prvo postavljenih tekmic in ekipi priborila prav lepo izhodišče. Seveda pa jo zdaj novi zahtevni izpit, podobno kot Erženovo, čaka danes – tekma na 15 kilometrov.

Spored v Östersundu – danes: posamično ženske (17.15); jutri: posamično moški (17.15); petek: šprint ženske (17.45); sobota: šprint moški (14.45); nedelja: zasledovanje ženske (13.15), moški (15.15).