Druga zmaga Pograjca v celinskem pokalu

Dvojne stopničke za slovenske smučarske skakalce v Kuopiu: Anže Lanišek včeraj drugi, Andraž Pograjc danes pred vsemi.

Objavljeno
23. avgust 2015 13.57
iza smučarski skoki
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Kuopio - Slovenski smučarski skakalci so na tekmah celinskega pokala na Finskem dvakrat posegli po stopničkah. Na včerajšnji prvi preizkušnji je bil 19-letni Anže Lanišek drugi, danes pa je njegov dosežek še nadgradil Andraž Pograjc, ki si je celo pokoril vso konkurenco in tako vpisal svojo drugo zmago na tej ravni tekmovanja - po nemškem Brotterodeju predlanskega februarja.

Triindvajsetletni član Costelle Ilirije, ki je bil dan prej šesti, je vodil že po prvem skoku, v obeh serijah pa je bil najprepričljivejši (126.5 in 128.5 metra) in je suvereno zmagal s skoraj desetimi točkami naskoka pred najbližjim zasledovalcem, komaj polnoletnim Nemcem Timom Fuchsom, medtem ko je tretje mesto zasedel sobotni junak, Avstrijec Florian Altenburger.

Tri točke je za njim zaostal četrtouvrščeni Lanišek, ki je bil - zanimivo - v obeh serijah z naskokom najdaljši (136 in 133 metrov), saj je sploh edini preletel 130-metrsko znamko, a obakrat noge pri doskoku niso vzdržale, zato so mu sodniki namenili slabe ocene med 10,5 in 14,5. V deseterici so končali še Cene Prevc na šestem, Ernest Prišlič na osmem in Tilen Bartol na desetem mestu, vsi trije so v finalu precej pridobili.

Že včeraj je Lanišek po prvi seriji držal tretje mesto in v finalu skočil še mimo Estonca Marttija Nommeja, ki je v drugo krepko pokvaril izhodišče, na zmagovalnem odru je končal še Fuchs. Znova so bili v udarni deseterici še trije Slovenci: Pograjc je bil šesti, Cene Prevc osmi (oba sta napredovala v primerjavi s prvo serijo), Miran Zupančič pa deveti.

Karavana se zdaj seli v češki Frenštat, ki bo konec prihodnjega tedna gostil novi dve preizkušnji. Po šestih (od predvidenih štirinajstih) vodi 18-letni Poljak Przemyslaw Kantyka (265 točk) z le 15 točkami naskoka pred Laniškom, tretji je Altenburger (207), blizu vrha pa so tudi peti Pograjc (195), šesti Zupančič (153) ter brata Prevc na osmem (Peter, 140) oziroma desetem mestu (Cene, 138).