Ekipe znane, a na čakanju

Alpsko smučanje: Trenersko vodstvo ostaja skrivnost.

Objavljeno
03. junij 2015 00.12
SZS/odbor panoge za alpsko smučanje,Andrea Massi in Pavli Čebulj,Ljubljana Slovenija 11.05.2015
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Ob koncu sezone, na tekmah državnega prvenstva na Krvavcu, je bilo slišati optimistične napovedi vodstva reprezentance, da bodo že sredi aprila rešene vse neznanke in da se bo že začelo delo za zimo 2015/16. Tedanja skepsa tekmovalcev je bila razumljiva in upravičena. Še danes namreč ne vedo, kdo jih bo vodil in kakšni so njihovi programi treningov.

Že prejšnji teden so smučarji na sestanku na Smučarski zvezi Slovenije (SZS) zaman čakali na odgovore in usmeritve, vodja panoge Pavli Čebulj jim ni dal nobenega konkretnega odgovora. Tudi včeraj, po novem sestanku stroke, o imenih ni želel govoriti, zagotovil pa je, da so ekipe in programi sestavljeni. »A dokler jih ne bo potrdil alpski odbor, ne bomo dajali nobenih podatkov. Počakati je treba, če bi slučajno v tem času prišlo še do kakšnih sprememb, ki bi jih bilo treba upoštevati,« je o sestavi reprezentance, ki pa očitno vseeno še ni na povsem trdnih temeljih, povedal Čebulj. Tudi to, kdaj se bo sestal alpski odbor, da prižge zeleno luč (če sploh), se še ne ve.

Reprezentanti bodo tako še nekaj tednov čakali, četudi je Čebulj zagotovil, da so »odgovorni trenerji na zvezi s tekmovalci in so z njimi že začeli intenzivno delati ali pa so tekmovalci delali po individualnih programih«. Seveda so se smučarji znašli po svoje, kaj drugega jim niti ni preostalo, vseeno pa zdaj že nestrpno čakajo vrnitev na sneg. Dekleta naj bi po nekaterih informacijah sicer res že kmalu smučala z Denisom Šteharnikom, več neznank je še v moški ekipi. Dobre razmere bi sicer veljalo izkoristiti čim prej, še posebej, ker letos priprave na južni polobli niso v načrtu. »Res je tam dober trening, a po drugi strani ga nekatere reprezentance ne izvajajo, recimo švedska. Če bodo dejansko sredstva za južno poloblo, bomo tja poslali le nekatere tekmovalce na trening hitrih disciplin. Načeloma je to še stvar dogovora in finančnega stanja. Vsekakor pa celih ekip na južno poloblo ne bomo poslali,« je razkril Čebulj in se strinjal, da je mogoče tudi v Evropi dobro smučati. »Moramo pa že prej narediti čim več smučarskih kilometrov, da ne bomo v najbolj vročih mesecih zaman iskali dobre razmere, ki jih je tedaj zelo težko najti.«

Novi šef alpincev je še povedal, da bo način dela odslej nekoliko drugačen, ne bo več dveh glavnih trenerjev, kot sta bila lani Klemen Bergant in Rasto Ažnoh, temveč bodo tekmovalci delali z odgovornimi trenerji po skupinah. Poleg tega ne bo več ločenih ekip za hitre in tehnične discipline. Kajpak si nihče ne želi scenarija iz prejšnje zime, ko je hitro po začetku tekem že svetil rdeči alarm, trenerji pa so prejemali odpovedi. »Trenerski kader bo približno enak kot lani, a ekipe ne bodo podhranjene. Vsekakor bo veliko odgovornosti na trenerjih, ki se bodo morali dobro organizirati. Zato se bomo aktivno vključevali tudi drugi in skušali pomagati. Vsekakor bomo poskušali iz tega, kar imamo, ustvariti optimum,« je še dejal, o finančnih okvirih pa še povedal, da bodo določeni samoprispevki najbrž spet neizogibni, bodo pa po vsej verjetnosti plačevanja opravičeni reprezentanti s statusom A.