Energija je prava, a v Falunu bo pomembna glava

Smučarska tekačica Katja Višnar za današnji šprint na SP pričakuje taktične obračune. V smučini tri Slovenke.

Objavljeno
19. februar 2015 01.20
Tanja Volarič, poročevalka
Tanja Volarič, poročevalka
Falun – Na 50. nordijskem SP bodo drevi podelili prva kompleta odličij, najprej pa se bodo v smučino ob 15.15 podali tekači na smučeh v šprintu, paradni slovenski disciplini. Zaradi klasičnega koraka največ pričakuje Katja Višnar, ki je včeraj s svojim trenerjem Perom Øyvindom Torvikom podrobno pregledala vsako ped proge, norveški strokovnjak pa je zatrdil, da je za njo najboljši dan v zadnjih dveh tednih.

Aktivni počitek, ki si ga je namenila od sobotnega nastopa v Östersundu, je Višnarjevi vrnil energijo, zato ni presenečal optimizem po skoraj dvournem ogledu smučine. Medtem ko sta drugi dve šprinterki, Nika Razinger in debitantka Anamarija Lampič, ki se zaradi mladosti in neizkušenosti ne obremenjujeta z željami in pričakovanji, sproščeno delali kroge po šprinterski pentlji, je Višnarjeva sproti pregledovala posnetke svojega teka v določenih odsekih, ki jih je beležil norveški strokovnjak. Njegovo zadovoljstvo je bilo včeraj vsesplošno, ne le z Višnarjevo, tudi s smučmi, ki so bile domala idealno pripravljene, kar je bila prava generalka tudi za servisni del ekipe.

»Čakajo nas namreč razmere, kakršnih v tej zimi še nismo imele. K sreči smo danes dobili dodaten dan za pripravo, saj se je že nekoliko otoplilo. Je pa seveda vprašanje, kako se bodo odzvali organizatorji, saj bi lahko zaradi odjuge zaprli progo za testiranje smuči. A razmere bodo enake za vse, vsekakor pa smo temu danes posvetili veliko časa,« je razmišljala Višnarjeva in pojasnila, da je bil poglobljen pristop nujen tudi zato, ker je proga vsak dan nekoliko drugačna. »Poskušala sem poiskati najbolj idealne linije v določenih delih in naštudirati, po katerem delu se je najbolje spustiti s klanca,« je dejala Blejka, pričakuje pa, da bodo prireditelji progo utrdili do te mere, da je višje temperature ne bodo načele.

»Na zadnjem treningu se je izkazalo, da bodo hitrosti v smučini kar visoke, zato bo zelo pomembno že od štarta ohranjati stik z vodilnimi. Če namreč v klancu ostaneš zadaj, moraš vložiti dvakrat več energije, da se morda spet približaš tekmicam. Pričakujem, da se bomo ravno zaradi tega držale precej skupaj. Zato bo pomembno dobro teči predvsem zadnji del na štadionu, bolj kot v gornjem delu. Moč bo odigrala svojo vlogo. Nas pa čaka zahteven šprint, ki ima prav vse: vzpone, zavoje in dolgo ciljno ravnino,« pričakuje Višnarjeva, potem ko je Per Øyvind večkrat poudaril, da mora do štadiona prispeti z dovolj svežine, saj bo to odločilno v zadnjih 200 m.

»V finišu se lahko zgodi marsikaj, bo pa potrebovala že na vrhu dober položaj. Ne vodilnega, drugo, tretje mesto pa, saj smo na treningu videli, da je moč z napadom iz ozadja veliko narediti. Poleg tega je proga dobra, zaradi širine je na njej dovolj prostora, ne bi smelo prihajati do nezgod in zapletov,« je Norvežan poudaril zadovoljstvo z včerajšnjim treningom najboljše slovenske šprinterke v tej zimi. A sproščenost in neobremenjenost sta aduta tudi pri najmlajših dveh, 21-letni Razingerjevi in 19-letni Lampičevi, ki sta še v začetku prejšnjega tedna prispeli s SP za mladince in mlajše člane v Kazahstanu, prav slednja pa je konec januarja na tekmi za svetovni pokal v Otepääju pripravila kar malo senzacijo, ko je v šprintu v klasičnem slogu pritekla do 11. mesta.

»V Falun sem prispela z zamudo, ker sem ob koncu tedna kašljala in nismo vedeli, ali se me kaj loteva. Izziva se bom lotila sproščeno in brez pričakovanj. Tekmice so pač močnejše in vem, da bo težko. A treme nimam,« je še najstniško radoživo pripovedovala Lampičeva, vedno nasmejana Razingerjeva pa dodala: »Zelo se veselim tekme, ne vem pa, v kakšnem stanju sem po Kazahstanu. Treningi v zadnjem tednu so bili sicer odlični, tudi nekaj dodatnih dni v domači postelji mi je povrnilo energijo. Bo pa zelo pomembno, da bom tek stopnjevala proti cilju. Med spustom se bo dalo kar nekaj pridobiti, sploh če boš v zavetrju, kar smo preverili med današnjim treningom. A treba bo pametno teči.«